x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Ordino, reserva de la biosfera

Abordarem els reptes de futur des del compromís de la sostenibilitat
Actualitzada 03/03/2020 a les 06:50
    Josep Àngel Mortés
Ordino està a l’espera del reconeixement de la Unesco com a reserva de la biosfera (RB), una categoria que integraria la vall en una xarxa de territoris i paisatges representatius a escala mundial. Les reserves de la biosfera són zones compostes per ecosistemes terrestres, marins i costaners, on es fomenten solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l’educació. Si finalment la Unesco accepta la nostra candidatura, formaríem part d’una xarxa on es comparteixen estratègies de conservació i dinamització territorial de forma sostenible, amb una voluntat de millora constant. La qualitat del nostre paisatge i la biodiversitat extrema del parc natural de la vall de Sorteny són els principals actius per aconseguir l’admissió. Però no oblidem que l’objectiu principal de les RB és fer compatible la conservació del medi natural amb el desenvolupament local i la prosperitat. El futur plantejarà molts reptes a les administracions que haurem d’abordar des del compromís de la sostenibilitat, no només pel que fa al medi ambient i al palpable canvi climàtic, sinó també per la sostenibilitat econòmica i social dels nostres pobles. El creixement i la dinamització no s’entenen ja des d’una altra òptica. El paisatge esdevé d’incalculable valor en un país que ha viscut sempre dels recursos naturals, ja sigui des de l’agricultura al llarg de la història, o amb el turisme de muntanya l’últim segle. La Llei de Conservació del Medi Natural, de la Biodiversitat i del Paisatge defineix aquest últim com a “component essencial de l’entorn de vida i del benestar individual i col·lectius dels habitants d’Andorra, com l’expressió del seu patrimoni natural i cultural i com un fonament de la seva identitat”. Tot just ara fa un any que va començar el procés participatiu per recollir les inquietuds i les opinions de la nostra ciutadania, en què la natura i la qualitat de vida van ser els aspectes més ben valorats pels habitants d’Ordino. El camí que vam emprendre junts, administració i població ordinenca, ja no té marxa enrere. A l’espera de la resolució, nosaltres haurem fet la feina més important, que és prendre consciència del nostre patrimoni.

*Josep Ángel Mortés, cónsol major d'Ordino
Etiquetes
  • #6 ordinari
    (06/08/21 17:50)

  • #5 Un d'Ordino
    (03/03/20 13:33)

    Ordino,reserva de festes,tiberis i despilfarro.

    Respondre
  • #4 SOS Sorteny
    (03/03/20 13:18)

    Sr.Mortes,com pot mencionar Sorteny una vall verge i preciosa que aquests dos ùltims consolats heu DESTROÇAT,Refugi,Font de la Mata,tuberia que porta l'aigua d'aquesta font 800m.clavegueres llum telèfon wifi,massificació de gent,una destrucció un dessastre,ens hauria de donar vergonya a tots,espero que aquesta comissió d'adoni d'aquesta barbaritat.

    Respondre
  • #3 Santi
    (03/03/20 10:26)

    És una forma d'usurpar als pobles les seves terres, però com provincians que som, creiem que són "reptes de futur des del compromís de la sostenibilitat".

    Respondre
  • #2 Toni
    (03/03/20 09:55)

    Tinc un dubte, amb la nefasta gestió que vau fer d'Ordino Arcalis, i la situació economica del Comú, poca credibilitàt presenta aquest projecte com per que arribi a bon port, si es que aquest és l'objectiu, o si solament estem parlant de política de ciencia ficció ... 

    Respondre
  • #1 Toni
    (03/03/20 07:42)

    La reserva de la biosfera, serà com el patrimoni de la Humanitat de la Vall del Madriu? Quines obligacions i limitacions tondrà pels ciutadans i habitants de la parròquia? El paisatge s'haurà de quedar congelat a l'existent o haurem d'eliminar construccions. Tinc la sensació que estem davant de la Vall del Madriu 2, ara molts per la pela no voldrien que fos patrimoni de la Humanitat.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts