x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Vall del Madriu i trànsit

Actualitzada 13/02/2020 a les 06:51
Fa deu dies, amb un grup d’amics, vam fer una travessa espectacular amb esquís de muntanya, ja que vam sortir de la Rabassa i vam arribar a Grau Roig. Es tracta d’un recorregut excepcional, sense cap dificultat tècnica major, tret de la llargada (30 quilòmetres) i del desnivell positiu acumulat (prop de 2.000 metres). Però també es tracta d’un recorregut excepcional per altres raons, ja que permet travessar una de les valls més emblemàtiques del país, la vall del Madriu-Perafita-Claror, que va ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco l’any 2004, passar per sis refugis de munta­nya emblemàtics d’aquesta zona (Roca de Pimes, Claror, Perafita, Riu dels Orris, Illa i Montmalús) i observar paisatges que només poden enamorar. En efecte, si a l’estiu és relativament fàcil perdre’s en la contemplació dels paisatges naturals, salvatges i poc transitats d’aquesta vall, aquesta sensació s’accentua a l’hivern, amb els seus rius nevats, els seus llacs gelats i la seva flora que sembla paralitzada pel fred. Per resumir, aquesta zona és molt atractiva, i això sigui quina sigui l’estació de l’any. No obstant això, a banda d’aquesta descripció idíl·lica, vull posar en relleu avui la problemàtica generada per l’accés de vehicles motoritzats no autoritzats a aquesta vall. Tots recordem l’escàndol que va tenir lloc l’estiu passat quan un conegut pilot va pujar el pic Negre de Claror amb la moto. I tot va quedar en no-res! I això no és res comparat amb el que vaig veure durant la meva travessa: motos de neu circulant entre l’estany de la Nou i el refugi de Claror i desenes i desenes de marques d’aquestes darreres al llarg de tot el recorregut. Entenc que és molt complicat controlar l’accés rodat a aquesta zona protegida però caldria, com a mínim els caps de setmana, moment de potser més freqüència, més presència i control per part de les autoritats per evitar aquests problemes.
  • #9 Jose serrano
    (17/08/20 21:31)

  • #8 Jose serrano
    (17/08/20 21:28)

    Morirem d'exit va dir..
    A la vall del Madriu estan prohibits Tots els vehicles a motor sense exepcio señor. Si no li agrada la llei del pais pot anar a Canadà, allí es fa molta moto de neu!

    Respondre
  • #7 Encampadà
    (13/02/20 16:37)

    Un altre amargat de les muntanyes! Nen el que has de saber es respectar als altres i compartir el que es de tots! Les nostres muntanyes! Continuarem a anar en moto de neu i si no estas content com a dit un, ves a corre a la cinta que nosaltres gaudirem de les nostres muntanyes! Respectem a tothom nosaltres, no com tu i altres.... Apa!

    Respondre
  • #6 Eva
    (13/02/20 15:14)

    Indignant. Haurem de fer un change.org tambe per demanar-ne la protecció

    Respondre
  • #5 ciutadana
    (13/02/20 12:31)

    Totalment d'acord amb les 3 opinions que veig!. Que fa medi Ambient??? Com es permeten aquestes massaificacions i abussos? Ara trixarem la nostra casa?? Despres fan un "gest" amb l'inutilitat de "l'emergència climatica" que no serveix per res, nomes de careta politica, i CAP ACCIÓ REAL PEL MEDI!!!

    Respondre
  • #4 Santi
    (13/02/20 11:41)

    Pujar el pic Negre de Claror aas mointañas.mb una moto d'enduro no va ser castigat per llei perquè la naturalesa ja no es respecta, es respecta els diners i la posició social de qui agredeix la biodiversitat. Només cal veure el que està passant a l'Everest per comprendre el futur de les nostres muntanyes ....

    Respondre
  • #3 Massificació pedestre
    (13/02/20 09:38)

    El que cada vegada fa més mal és l'insotenible volum d'excursionistes que altera les nostres muntanyes. Prou de milers de corredors d'ultratrail, centenars d'skimo, famílies, tots alterant el medi i cridats a fer-ho via reclams on l'únic afany és recaptar. Ves a córrer a la cinta

    Respondre
  • #2 Lluc
    (13/02/20 08:13)

    La manera de controlar aquest accés de les motos de neu, és desde la Rabassa. Desde la Rabassa surten gairebé, per no dir, totes les motos de la zona.

    Respondre
  • #1 Morirem d'exit
    (13/02/20 08:05)

    Andorra és la capital del motor, ningú regularà mai aquest fenomen que no pararà de créixer.

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts