x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Atreveix-t'hi!

Actualitzada 12/02/2020 a les 06:36
La darrera enquesta sobre coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra evidencia la disminució de l’ús del català en l’atenció en comerços i serveis. El cert és que no calen els resultats d’una enquesta per percebre-ho: hi ha comerços en què ni les fórmules de cortesia sonen en la llengua oficial. De moment, per pal·liar la situació, el Departament de Política Lingüística ha iniciat una campanya amb l’eslògan «Aquí, en català. Atreveix-t’hi», per sensibilitzar la ciutadania perquè interactuï en català i les empreses, a les quals oferirà cursos adaptats si els sol·liciten. L’objectiu, diuen, és «posar fil a l’agulla» a una situació anòmala. Si més no, tan anòmala com ho és el fet que es facin els ulls grossos a una actitud en relació amb la llengua que per llei és sancionable, però no se sanciona mai. Potser també es podria dir a qui pertoca: atreveix-t’hi! La setmana passada una amiga que treballa a l’hospital m’enviava una captura de pantalla del servei de missatgeria del SAAS. La seva sessió havia estat inactiva i li demanava, de nou, el nom d’usuari i la clau d’accés. El més curiós no era el procediment per garantir la seguretat de les comunicacions, sinó el text «La seva connexió a caducat. Si us plau, tornis a identificar», amb dues errades que un simple corrector automàtic hauria detectat. De totes totes, si l’ús del català és una qüestió d’atreviment, la persona que el va redactar és indubtable que s’hi va atrevir. Ara bé, potser caldria recordar-li que disposa d’un servei gratuït de revisió de textos i que escriure correctament, especialment quan ho fas en nom d’una institució, és com pujar escales, bo per a la salut (si més no de la llengua!). Més enllà de cobrir necessitats comunicatives, la llengua té una funció simbòlica que cohesiona els parlants i dibuixa la identitat d’un país. Polititzar-la no és res negatiu, amb la llei a la mà, és una qüestió d’atreviment.
  • #2 Mort anunciada
    (12/02/20 18:06)

    L'idioma que més s'utilitza a Andorra és l'espanyol, tant en l'administració, com el comerç i en la banca, el català tècnicament esta condemnat a desaparèixer en un món cada vegada mes globalitzat.

    Respondre
  • #1 El SAAS no parla català
    (12/02/20 15:36)

    Al SAAS és freqüent que els informes mèdics es redactin en castellà, especialment al Servei d'Urgències. Alguns metges es prenen la molèstia de fer servir el traductor de Google, però d'altres no.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts