x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

De tirolines a telefèrics

Actualitzada 10/12/2019 a les 21:05
És habitual prometre projectes faraònics en campanya electoral que finalment no es poden assumir, incloent a vegades inversions privades que no es faran mai, que s’excusen després amb un “no ho podem fer”. Tot plegat, al final és enganyar l’elector amb la finalitat d’aconseguir vots. Ara mateix trobem els anuncis d’un telefèric a Andorra la Vella, que suposaria envair espais urbans a un moderat cost d’uns 15 milions de euros, una tirolina a Sant julià d’uns 5 milions d’euros de cost que suposaria més ferros a la muntanya, un ràfting a la mateixa vila d’uns 800.000 euros de cost, sense aigua suficient ni cap lloc de sortida (val a dir que aquests dos projectes ja quedaran en l’oblit amb els nous candidats), un altre telefèric a Encamp amb un cost d’uns 4 milions d’euros sobrevolant terrenys particulars... I altres temes, com ara edificis singulars a Escaldes, un edifici cultural també a Escaldes, un museu històric nacional a la Massana, etcètera. Penso que val més oblidar els macroprojectes i centrar-nos en el dia a dia de cada parròquia com, per exemple, arreglar els contenidors soterrats (que són un niu de merda i rates), arreglar les voreres i camins, potenciar i ajudar el comerç intern, intentar millorar la circulació, els aparcaments... En definitiva, treballar directament en les petites coses que ens ajuden a viure millor, oblidant les ximpleries que mai es faran. Tenim un exemple molt clar en els programes electorals a Sant Julià: mentre que tant Units pel canvi com Desperta Laurèdia opten per canviar el sentit de Naturlandia i reorientar-lo, a UL segueixen optant per la disbauxa i la ximpleria.
  • #2 Toni
    (11/12/19 11:39)

    El que ha fet DA al Govern es que l'any 2013 va augmentar les transferencias als Comuns, i va permetre que els imports transferits es poguessin destinar a inversions o a fer front a la despesa corrent. Els Comuns havien de justificar les inversions. En aquest nou marc, els Comuns han fet dues coses, 1- per fer front a uns deficits importants, han destinat una part de les transferencies rebudes a fer front a les despeses corrents per no incrementar el deute, 2- de les inversions pressupostades solament han executat un part de les mateixes (Encamp el 49%, Escaldes 65% … ) i la diferencia entre les inversions pressupostades i les executades, han destinat aquest import a reduir deute. S'ha transferit el deute dels Comuns al Govern, i ara que están força sanejats els Comuns, tots prometen inversions, com si fos una subasta a veure qui pot fer mes i millor … Però el gran error el va cometre Govern actuant com va actuar. No s'ha solucionat res, simplement el Deute s'ha transferit dels Comuns a Govern, i els Comuns van dient que han fet una bona gestió que els ha permés reduir el deute. Lamentable tot plegat. Pot ser el mes interessat era l'antic Cap de Govern, que com a exConsol va deixar un Comu en una situació en un estat economic molt precari. 

    Respondre
  • #1 Canòlich
    (11/12/19 08:18)

    Vist el debat electoral d'ahir nit, segur que el Sr. Majoral ha satisfet plenament el nucli dur de UL: les petites i mitjanes fortunes que s'aixopluguen sota el paraigua pintats, sabedors que qui té molt a defensar també, per inèrcia, defensarà el petits i mitjans. Però no són majoria al cens electoral. Veurem que passarà. Com tu dius: "a UL segueixen optant per la disbauxa i la ximpleria." Esperem a la proclamació dels resultats.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts