x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

El procés d'adaptació

En pocs llocs del món els habitatges estan tan sol·licitats com a les parròquies centrals
Actualitzada 05/11/2019 a les 06:46
Tot canvi a la vida requereix un procés d’adaptació. I venir a viure i treballar al Principat d’Andorra no n’és pas una excepció. Malgrat haver-hi poc més de cent quilòmetres de distància, compartir idioma i part dels costums, Catalunya i Andorra estan als antípodes en moltes coses.
Els pobles es diuen parròquies, els ajuntaments es passen a dir comuns, els jutges s’anomenen batlles, surts d’un rei imposat per una dictadura cap a un Coprincipat entre un càrrec polític i un altre d’episcopal... El que deia, un canvi de xip radical.

Més enllà d’això, la relació amb l’administració és força diferent. Per dir-ho d’una manera fina i suau, a Espanya cal que et passis tot el matí en una sala d’espera per fer una gestió, que, prèviament, has hagut de sol·licitar a través d’una cita prèvia per un web; dit sigui de pas, un web que acostuma a fallar més que una escopeta de fira. En canvi, aquí, al Principat d’Andorra, si vens amb un contracte de feina, en menys d’una setmana tens tots els tràmits fets i et faciliten la targeta de residència i treball; també aprens el que és la CASS i el SAAS.
La cerca de pis ja és una altra quimera. Crec que en pocs llocs del món els habitatges van tan sol·licitats com a les parròquies centrals. I no perquè siguin barats, perquè és ben sabut que els lloguers a Andorra estan en ple procés inflacionista i cada dia que passa són més cars. No obstant això, els pisos volen. Cada cop que en trobes un que t’agrada als webs, si fa més de deu hores que està publicat, te’n pots acomiadar perquè quan hi truquis ja estarà llogat. Per tant, es pot afirmar sense por a equivocar-se que trobar un pis bo, bonic i barat és una quimera pràcticament impossible. I qui el troba no el deixarà perdre pas.

Pisos a part, és just dir que tothom t’ajuda. Suposo que perquè els que ja hi viuen i hi han passat ja saben que tota nova etapa requereix un procés d’adaptació.
  • #3 Andorrà de cor
    (05/11/19 16:28)

    Benvingut tot aquell que: contribueixi amb el progrés d'Andorra, que s'adapti i integri, que respecti les nostres costums i tradicions així no li agradi i que no intenti imposar ideologies estranyes invocant l modernitat, o el que facin en altres països. (No confonguem progrés amb totalitarisme, llibertat amb llibertinatge, ni modernitat amb pèrdua de valors).

    El món és divers, i som part d'aquesta diversitat, amb les nostres virtuts i defectes. Vivim així, som així. Les nostres costums i tradicions no ens impedeixen progressar, ni millorar la nostra qualitat de vida.

    Respondre
  • #2 Àngels Codina
    (05/11/19 10:43)

    D'acord amb l'opinió d'Eduard López Mirmi , i a més afegeixo que cal contextualitzar per comparar i, des d'aquest punt de vista és absurd comparar Andorra amb Espanya (o França, si hagués estat aquest el cas) començant per el tamany i tot el que comporta, que es on rau la diferència de la que parla. Benvingut a Andorra, amb virtuts i defectes (com en tot pais), només espero que aprengui a respectar-la i estimar-la per si mateixa, sense altres connotacions.

    Respondre
  • #1 Eduard López Mirmi
    (05/11/19 09:06)

    Bon dia i benvingut a And. Has exposat una targeta de presentació on em grinyola "el rei imposat per una dictadura", que tot i que és quelcom de tècnicament correcte, tot i que m'expresso des d'Andorra, no desconeixem pas les competències del rei d'Espanya, on es gaudeix d'una democràcia parlamentària homologada. Altra cosa és que vulguis incorporar-hi al lliurepensament, els dubtes que proposa el "prucès" des de la meitat dels catalans.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts