x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Barcelona es rendeix a Bill Viola

L’artista més influent en videoart inaugura a Barcelona amb una excel·lent programació arreu de Catalunya
Actualitzada 19/09/2019 a les 20:35
    Carme Soler Castellà
La Fundació Catalunya-La Pedrera inaugurarà el 4 d’octubre l’exposició monogràfica Bill Viola. Miralls de l’invisible. Els organitzadors, conscients de la rellevància de l’exposició, l’han descentralitzada més enllà de l’espai físic de la Pedrera per presentar-se a diferents institucions dins de Barcelona i del ter­ritori català. D’aquesta manera, trobarem una exquisida programació al Palau de la Música Catalana i al Liceu, al Museu de Montser­rat, al Museu episcopal de Vic, al Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona i a la Planta de la Fundació Sorigué de Lleida, la qual disposa d’una obra en la seva col·lecció. La proposta per al ter­ritori català s’anomena Ruta Bill Viola.
L’evocació intimista, el diàleg i la reflexió sobre temes universals de la condició humana inviten els espectadors de tots els àmbits socials i culturals. El vincle entre l’obra i l’espectador és una experiència que mou milers de persones, perquè en la seva obra el que és important és la interacció. En aquest sentit, l’artista insta els espectadors a ser participants actius. De fet, Viola interpel·la a aquest diàleg entre obra i espectador quan diu: “He arribat a comprendre que el lloc més important en el qual la meva obra existeix no és l’espai museístic, ni la sala de projecció, ni la televisió, i ni tan sols a la mateixa pantalla de vídeo, sinó a la ment de l’espectador que l’ha contemplat.”

Bill Viola crea vídeos i instal·lacions de so que se centren en l’espiritualitat i exploren diversos nivells de consciència humana. És en aquest sentit que és complex descriure el seu treball. A un li venen al cap algunes paraules com sublim, im­pactant, inspirador, invita a la reflexió... En qualsevol cas, l’obra de Bill Viola desperta el més íntim d’un en tractar-se temes universals de la condició humana com el naixement, la vida, la mort, el temps, les expressions de dolor, de compassió, d’amor, entre d’altres. Conceptes executats amb mitjans audiovisuals i resolts amb exquisidesa i perfecció, de composició formal elegant, equilibrada i molt refinada. La combinació del missatge i de l’estètica formal fa que l’obra de Viola no deixi indiferent l’espectador, fent-nos viatjar al més profund de la nostra existència.
Les seves instal·lacions, vídeos, entorns sonors, obres per a concerts i òperes han estat motiu de nombrosos estudis, entrevistes i exposicions arreu del món. I allà on es presenta deixa una forta petjada entre els seus espectadors.

La Fundació Catalunya-La Pedrera ha fet una aposta segura, no només perquè garanteix una gran afluència de públic (l’exposició Via Mística a Conca amb més de 70.000 visitants i un impacte econòmic de 10 milions, la retrospectiva de Bill Viola al Guggenheim Bilbao va obtenir una xifra rècord de quasi 711.000 visitants en quatre mesos...), sinó també a oferir a Barcelona i a tot Catalunya la presència d’un dels gurus de l’art contemporani, que inspira, invita a l’emoció, a la reflexió i a l’admiració.
Gran cita per a aquesta tardor a Barcelona i a tot el territori català.
Etiquetes
  • #2 Montse
    (27/09/19 10:41)

    Uhm! Això sona molt bé. Quan visites aquests llocs entres sent un i surts sent un altre molt més complert, més real. Va tan bé aquest contacte amb el que som! Gràcies.

    Respondre
  • #1 No, gràcies.
    (20/09/19 12:02)

    No aniré, per descomptat. Penso que aquest tipus d'art enllaunada és per a les grans masses consumidores, art mercantilitzada feta a la mida per esperits atordits.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts