Foc i lloc

Habitatge per a tots

Cal celeritat i treball conjunt per frenar la problemàtica

Creat:

Actualitzat:

El nou curs polític ja està en marxa i, abans que ens n’adonem, tornarem a encarar nova temporada d’hivern. Dins d’aquesta, una part de l’engranatge perquè Andorra pugui assumir els prop d’1,5 milions de turistes que venen el formen els treballadors temporers.

Són temporers que necessitaran un lloc on viure i, quan comencin a buscar, toparan, en alguns casos, amb propostes d’habitatge a preus elevats i, també, amb poca oferta per escollir. La problemàtica se sumarà a la que ja es plasma entre la societat i que ha tornat a ser d’actualitat arran de la publicació de l’evolució dels preus del lloguer, dins l’Enquesta de pressupostos familiars.

Cal celeritat. El Govern ja ha posat fil a l’agulla per situar els preus de l’habitatge en uns límits moderats i incentivar l’oferta entre constructors i propietaris. Ha impulsat la Taula de l’Habitatge, on hi tenen cabuda administracions públiques i representants del sector, i a partir d’aquí ja treballa, conjuntament amb el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), per oferir dades actualitzades i precises tant del preu del lloguer com del preu del metre quadrat.

Amb dades fiables serà més fàcil establir prioritats dins les diverses mesures que s’han posat sobre la taula, bona part de les quals deriven del nostre compromís amb el ciutadà plasmat al programa electoral de Demòcrates: promoure incentius fiscals i urbanístics, crear un fons d’inversió immobiliària dedicat a la construcció i rehabilitació, controlar els pisos turístics i treballar amb els comuns per facilitar la construcció d’immobles destinats al lloguer.

El Govern, com a executor, i els grups parlamentaris, com a legisladors, no podem escatimar esforços per frenar la problemàtica. Però tampoc la societat: els constructors, els propietaris, i també la ciutadania en el seu paper de denunciant han d’implicar-se per poder garantir l’accés a l’habitatge per a tothom. Un dret que, recordem, és universal. Per als temporers, andorrans, famílies, parelles, estudiants, persones que viuen soles... Millorarà la qualitat de vida de la nostra població i la imatge que projecta Andorra a l’exterior, pensant també en els treballadors que es plantegen venir al nostre país.

tracking