Foc i lloc

Cap a un model circular

El sector primari és cabdal en la conservació dels paisatges

Creat:

Actualitzat:

En el marc de la 32a diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu, la Societat Andorrana de Ciències ens va convidar a reflexionar i debatre sobre la necessitat d’implementar a escala global, però també local, un nou model econòmic i social que sigui eficient i sostenible, “equilibrat i recuperador com la Natura”, tal com apuntava Antoni Pol en un article previ a la jornada de diumenge. Efectivament, la diada andorrana d’aquest any va tractar sobre l’economia circular i com fer-la realitat a casa nostra. Aleshores vaig defensar el valor del sector primari en la promoció d’una manera de fer respectuosa amb l’entorn i amb cicles complets d’aprofitament i recuperació dels recursos, ja que aquest sector ha format part sempre de la meva vida.

En els darrers 70 anys, el nostre país ha experimentat una transformació econòmica i social sense precedents, tant en els sectors de producció com en les mentalitats de les persones. Andorra ha passat d’una economia tradicional basada en l’agricultura i la ramaderia a una economia sustentada en el sector dels serveis. Molts aspectes d’aquesta profunda transformació han estat positius, per la modernització i obertura que han suposat, però alhora aquest creixement econòmic tan ràpid i sovint sense control ha generat problemes socials i mediambientals.

Els nostres avantpassats van sobreviure gràcies a la pràctica d’una agricultura tradicional. Vivien del que produïen i el seu model era veritablement circular perquè aprofitaven tots els recursos i no malbarataven res. Evidentment, avui en dia no voldríem retornar a aquella situació, però sí que en podríem recuperar certs valors i actituds. Per fer-ho, cal posar en valor el nostre sector primari, un sector cabdal per al manteniment dels ecosistemes i els paisatges. En aquest sentit, el Govern s’ha compromès a acompanyar el sector agrícola i ramader en la seva modernització progressiva. Ara bé, al costat de les accions que es puguin emprendre des de les institucions, hem de ser conscients que a nivell individual tenim també una responsabilitat en les nostres decisions del dia a dia. La SAC ha obert el debat. Ara és hora de començar a donar totes les respostes possibles.

*Berna Coma, Consellera general de Demòcrates per Andorra

tracking