Foc i lloc

La muntanya plora

L’esllavissada que va succeir jo la interpreto com una queixa de la muntanya a l’acció de l’home.

Creat:

Actualitzat:

Però aquest fet és més greu perquè ens trobem davant d’obres o construccions inacabades, i que el pas dels anys fan que el seu deteriorament, tant de l’obra o construcció com del seu entorn, siguin cada cop més importants i poden arribar a posar en perill la salut de les persones.

Molts han reflexionat aquests dies sobre què hauria passat si l’esllavissada hagués passat a les 12 del migdia o les 4 de la tarda en comptes de les 6 del matí d’un dissabte d’agost.

I la conclusió de molts és que la Verge de Meritxell ens protegeix més del que ens imaginem, perquè aleshores a més dels danys materials hauríem de parlar de danys personals, que moltes vegades són irreparables.

I tot i que cal depurar les responsabilitats a qui pertoqui, també cal reflexionar sobre com actuem en l’entorn, sobre la nostra natura.

Hauríem de reflexionar sobre quin model de país volem. Realment volem ser un país turístic? Ho volem ser a qualsevol preu? Som capaços de crear un model de país turístic però alhora respectuós amb el medi ambient?

Per ser un país turístic, a més de ser-ho, cal semblar-ho.

La seva imatge ha de ser important i un senyal d’identitat. És com la o el model que es vol presentar a un concurs de miss Univers, la seva imatge esdevé important i la cuida com un valor preuat.

Fem nosaltres el mateix al nostre país?

Les construccions i obres inacabades generen un impacte visual i mediambiental negatiu. Generalment són llocs on s’acumulen escombraries i altres deixalles que poden posar en perill la salut pública. Les autoritats haurien d’assegurar-se que aquestes no quedessin sense finalitzar.

Però hem d’aprendre dels errors, no s’ha de permetre fer obres, construccions o desconstruccions sense un projecte clar i ben definit, i que la seva realització sigui factible.

Entenc Andorra d’una forma diferent, i he defensat moltes vegades que crec que hem de mostrar autenticitat i no convertir-nos en un país que ha perdut la seva identitat.

Chamonix, St. Moritz o Salzburg representen indrets turístics d’alt nivell europeu que han sabut mantenir l’encant, i han esdevingut un atractiu turístic degut a la perfecta i harmoniosa combinació d’arquitectura moderna i tradició. I si mirem d’assemblar-nos-hi?

tracking