Les set claus

Es jubila un empresari?

Els empresaris que volen retirar-se han de preparar l’empresa amb antelació

Creat:

Actualitzat:

Ser empresari és un projecte que pot comprendre quasi tota la vida d’una persona. La pregunta que molts cops l’emprenedor no es vol fer és, quan es jubila un empresari?

No és una decisió fàcil, molts empresaris del país que varen crear la seva empresa als anys 80 es troben que els seus fills no volen seguir amb el projecte dels seus pares, o senzillament no tenen les habilitats per tirar-lo endavant. En altres casos es dilata tant el procés de successió que quan volen retirar-se és massa tard, i han de malvendre la seva empresa en un mal moment.

Com gairebé tot en la vida, la clau de l’èxit és preparar-se. Si l’empresari veu que els seus familiars no són les persones adequades, ha de ser proactiu per buscar-ne un comprador.

És un error esperar, els compradors no apareixen, i si ho fan, al no tenir competència són agressius al saber que l’empresari no té alternativa.

El perill que té l’empresari és que els anys van passant i la força i la il·lusió que el van portar a emprendre es va diluint amb el temps i l’esforç esmerçat.

Igual que passa amb els esportistes d’elit, els empresaris han de saber quan retirar-se. No obstant això, els emprenedors tenen un inconvenient, la retirada no pot ser immediata, s’ha de planificar. Per poder vendre una empresa, aquesta s’ha de preparar, ha de disposar d’un bon equip directiu, de processos que assegurin que si l’empresari no torna, l’empresa seguirà funcionant, un bon pla de successió...

Trobar un comprador no és suficient, se n’ha de trobar de diferents que valorin la teva empresa, i generar un procés negociador en què les diferents alternatives assegurin que el venedor té la millor oportunitat d’aconseguir preu raonable pel que ha construït durant tota una vida.

Un cop finalitzat aquest procés i amb l’empresa venuda, és bo poder marxar tenint la satisfacció que la venda ha estat la cirereta a un camí que ara s’acaba amb una magnífica operació.

tracking