Les set claus

Comentaris dels lectors

Només els necis no es contradiuen

Creat:

Actualitzat:

He de confessar i confesso que normalment no tinc temps de revisar els comentaris que realitzen els lectors, tant a les notícies que es publiquen, com a les columnes de les persones que, de manera valenta i de forma periòdica, s’atreveixen a plasmar els seus pensaments o reflexions per escrit sense cap interès de lucre.

Però ara que tinc uns dies de vacances he fet aquest experiment antropològic que deixa clar que els comentaris maliciosos, la majoria de vegades fets sota un pseudònim ridícul, pertanyen a persones que donen curs als seus pensaments més negatius, denotant una forta insatisfacció personal.

La majoria de comentaris tornen a donar la raó a Stanislaw Lem i al seu assaig Provocació, en el qual posava de manifest una llei, denominada la llei de Lem, que es basa en tres preceptes bàsics: “Ningú llegeix, els pocs que llegeixen no comprenen res, i els pocs que comprenen ho obliden de seguida.”

Així, els comentaris que he pogut llegir, la major part de les vegades no tenen res a veure amb el contingut de la notícia, l’article o la columna, sinó que són simples –bastant simples diria jo– reflexions de persones que aprofiten un titular per atacar la persona que ho redacta, o a policia, a les dones... o bé per proferir qualsevol pensament que tenen latent i que no s’atreveixen a verbalitzar en la seva vida diària. De fet, i tornant a Lem, la majoria de vegades denoten que no han llegit allò que comenten. Ja que no deixen de ser pensaments reiteratius sobre temes que ja estan desgastats i que demanen una visió més àmplia. Una visió de futur. Al respecte, i per la part que em toca, dir que no podem quedar-nos ancorats en el passat, en traïcions o faltes de lleialtat polítiques. Només els necis no es contradiuen. Cal tornar a llegir els grans filòsofs de l’Hèlade, per saber que ningú té la veritat absoluta i que allò important és adoptar les nostres pròpies conclusions, com diària Nietsche: “There are no facts, only interpretations.”

tracking