La tribuna

La 45a Fira internacional del llibre a Buenos Aires

Parlem de cultura, de llibres, d’establir llaços, ponts, afinitats que seran profitoses

Creat:

Actualitzat:

Del 23 d’abril al 13 de maig ha tingut lloc la 45a Fira internacional del llibre a Buenos Aires, capital de la República d’Argentina, amb la ciutat de Barcelona com a convidada. La presència d’editorials catalanes és molt important ja que permet establir vincles amb editorials llatinoamericanes. Fins ara a aquests certàmens culturals hi anaven una desena d’editorials catalanes i en aquesta edició n’hi han anat 50, amb ganes que en el futur s’incrementi aquesta xifra.

L’Institut Ramon Llull hi col·labora intensament per aconseguir difondre els autors i la cultura catalana arreu del món. L’intercanvi cultural agermana, ens dona a conèixer i difon la cultura catalana i alhora afavoreix la traducció d’autors estrangers al català i viceversa. Durant aquests vint dies s’han realitzat un grapat d’actes a Buenos Aires on Barcelona, capital espanyola de l’edició de llibres en català i també en castellà, hi és ben present. A més, Catalu­nya i l’Argentina i especialment Buenos Aires tenen una estreta relació cultural, social i, fins i tot, esportiva. (Lionel Messi, per exemple, n’és la prova més evident. Messi és argentí com tot­hom sap però alhora és en part català, on s’hi troba més ben tractat que al seu propi país.) Però no ens desviem que avui parlem de cultura, de llibres, d’establir llaços, ponts, afinitats que seran profitoses.

Voldria parlar avui de l’Institut Ramon Llull, ànima d’aquesta trobada en particular i de la difusió cultural catalana en general.

Fundada l’any 2002, el Ramon Llull (IRL) té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes. És un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el govern de les Illes Balears i l’ajuntament de Barcelona. La seva seu central és a Barcelona. En l’actualitat la seva directora és Iolanda Batallé, una dona jove amb molta empenta i idees molt clares que aposta per la dinamització d’aquest institut.

L’IRL estableix acords amb universitats de l’exterior per tal de promoure la docència d’estudis catalans, coordina i ofereix suport a més de 140 centres amb presència d’estudis catalans arreu del món. També promou la producció en altres àmbits com pot ser el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura allà on calgui.

L’any 2003 el Llull promou l’exposició Gaudí, un univers i l’actuació de Maria del Mar Bonet, la companyia Nats Nus i l’artista Eulàlia Valldosera, a Rússia. El 2004 l’IRL va ser protagonista de la Fira del llibre de Guadalajara (Mèxic); el 2005 va organitzar Veles e vents, Cultura catalana, a Nàpols; el 2006 a Nova York organitza diversos actes culturals, com una exposició fotogràfica de Joan Fontcuberta, un cicle de cinema, amb Isabel Coixet i Marc Recha, el crític Romà Gubern i un simposi de poesia.

L’any 2007 l’Institut Ramon Llull assoleix una fita històrica: que la cultura catalana fos la convidada d’honor a la Fira del llibre de Frankfurt (Alemanya). Hi van desembarcar 118 autors, 237 entitats i 5.719 persones vinculades al món cultural. L’any següent, el 2008, va organitzar la seva presència al Festival internacional Cervantino, a Guanajuato (Mèxic). L’any següent (2008) el govern de la Generalitat catalana signa un acord amb el Govern andorrà per crear la FRL com a institució independent però participada per l’Institut Ramon Llull i amb seu al Principat.

El 2009 va tenir lloc la primera participació en la Biennal de Venècia. El 2010 amb el nom Le Catalan, la langue de 10 millions d’Européens, l’Institut Ramon Llull va posar l’accent català a París. El 2012 va organitzar una gira de grups catalans, Catalan Sounds on Tour, que va visitar Canadà, Texas, el Regne Unit i Mèxic. L’any següent (2013) Barcelona és la ciutat convidada al Saló del llibre de París i l’IRL hi envia una vintena d’autors que presenten obres seves traduïdes al francès. El 2014 un dels projectes estrella va ser l’exposició Arquitectures empeltades / Graffing Architecture. Catalonia at Venice, a la Biennal d’Arquitectura de Venècia. El 2015 va ser l’any que, degut als resultats electorals a les Illes Balears, el govern va sol·licitar el seu reingrés a l’IRL. Catalunya participaria per quarta vegada consecutiva a la Biennal d’Art de Venècia. I companyies catalanes participaren al Summerstage Festival, a Nova York, i al Festival Avignon le Off, amb el projecte Avignon à la catalane. En l’àmbit docent s’iniciava l’ensenyament de català a la Universitat de Sao Paulo (Brasil) i a la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín, amb la qual cosa ja eren 150 les universitats que conformen la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior.

Dos anys després (2017), la cultura catalana torna a la Biennal d’Arquitectura de la ciutat italiana dels canals (Venècia). I la nostra cultura fou present a la Fira del llibre de Varsòvia (Polònia). I la cultura catalanobalear fou la invitada a la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya i la ciutat de Barcelona la invitada a la Biennal d’Arquitectura de Buenos Aires.

Aquell any 2017 s’esqueia el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, que fou degudament celebrat, així com la de les 30es Jornades internacionals per a professors de català a l’exterior, a la Universitat Rovira i Virgili.

Enguany la capital de la República Argentina ha tornat a acollir la cultura catalana, a través de la ciutat de Barcelona, a la 45 edició de la Fira del llibre internacional.

L’IRL no para i ja té posades les seves intencions d’estar present, l’any 2021, com a cultura destacada a Londres, que, esperem, no hagi marxat de la Unió Europea.

tracking