Foc i lloc

A dalt i a baix

Aquest mirall a la banda sud de la frontera

Creat:

Actualitzat:

No tinc pas la síndrome de la pàgina en blanc, més aviat tinc massa ingredients per a omplir el full i cap seguretat que la combinació sigui encertada i del gust de tothom.

Aquests dies, a Andorra, s’ha fet un pas més en la història. En un país que fa segles havia tingut tres cose­nyores (Elisabet, Caterina i Joana de Foix), per primera vegada una dona, Roser Suñé, és síndica general del Consell General i la subsíndica és una altra dona: Meritxell Palmitjavila. A la Sindicatura hi ha encara una tercera dona al secretariat, Susanna Vela, fent compa­nyia a Ferran Costa i a Josep Hinojosa. Hi ha qui celebra aquesta efemèride com si el simple fet de ser dones denotés que a partir d’ara la Sindicatura farà la feina més ben feta, cosa que em sembla probable, però que s’ha de demostrar. En paral·lel a aquesta novetat andorrana, aquesta setmana s’ha sentit a parlar molt de qui va ser la primera presidenta del Parlament de Catalunya (figura paral·lela a la de síndica general), Núria de Gispert. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi (una distinció a tota la seva trajectòria i a la seva tasca al Parlament) i el mateix Govern li n’ha acceptat la renúncia per haver dit males persones a persones que són dolentes. Mentrestant, qui la va succeir, també dona (Carme Forcadell), és a la presó per deixar que els parlamentaris debatessin. Amb aquest mirall a la banda sud de la frontera andor­rana, desitjo tota mena de sort i d’encerts a les dones de la nostra Sindicatura i espero que, per malament que ho facin, no es trobin mai en la situació d’haver d’estar entre reixes sense haver comès cap delicte ni d’haver de demanar perdó per haver dit, sense pèls a la llengua, allò que creien que era veritat.

Parlar de romandre a la presó sense haver comès cap delicte i en la Creu de Sant Jordi m’ha dut a pensar en la injustícia, en Messi, en la semifinal de Liverpool, en Besolí i Rosell i la poca-soltada que han hagut de patir de la (in)justícia espanyola. Avui, a Andorra, la policia ha escorcollat la seu de la Federació de Futbol i hi ha practicat detencions. Esperem que, malgrat el mirall de la banda sud de la frontera, als detinguts se’ls apliqui la presumpció d’innocència.

tracking