La tribuna

Identitat de gènere en la infància

El dia que em vaig adonar que eres qui deies ser, va començar la deconstrucció del meu món. La intuïció de mare no falla, i l'amor incondicional ho mou tot

Creat:

Actualitzat:

El dia que em vaig adonar que eres qui deies ser, va començar la deconstrucció del meu món. La intuïció de mare no falla, i l'amor incondicional ho mou tot. Hi ha qui pregunta: no és massa petita? I si canvia de parer? I sempre contestem: per què? I pensem: és que tu vas dubtar de la teva identitat a aquesta edat? La identitat no es

tracta de jugar amb una joguina determinada, ni que t'agradi el color rosa. I precisament, l'edat és potser la millor demostració d'aquesta realitat, perquè no existeixen intoxicacions socials.

I em venen al cap preguntes com: per què no respectem la infància? Per què la qüestionem? Qui millor que un mateix per saber qui és. Per què té més credibilitat un adult que un infant? I és que hi ha molta confusió entre orientació sexual i identitat de gènere. I s'han de distingir amb dues frases senzilles: la primera és qui m'agrada i la segona és qui sóc.

I qui s'atreveix a dir-me qui sóc i com he de viure la meva vida, que, per altra banda, no fa mal a ningú. D'acord que és tan important controlar el gènere que se'ns assigna en néixer?

En les darreres setmanes s'ha aprovat la llei d'infància i adolescència incloent-hi el dret a la identitat de gènere i ha significat un gran avenç en la realitat d'aquests nens i adolescents. Com a familiars estem agraïts i satisfets de veure que no hi ha hagut oposició al Consell General, mostrant que estem a una societat avançada i moderna que no vol amagar aquesta realitat, sinó respectar-la. Esperem que sigui el començament de la igualtat en drets d'aquests menors que no tenen un camí fàcil.

I a més de respecte, m'agradaria parlar d'admiració. Admiració a persones valentes que desafien la mirada de la resta amb el preu social que comporta. Persones amb coratge, però amb temor per sentir-se jutjat; perquè la societat se sent amb aquest dret ja que no compleixes amb la norma, perquè ets diferent. I jo em pregunto qui no és diferent? Qui estableix la norma?, quin és el límit d'allò que està a dintre o fora de l'absurda normalitat?...

I és que, segurament, a molts de nosaltres ens fa falta en el nostre dia a dia més llibertat i valor per prendre decisions, per ser nosaltres mateixos i en definitiva per ser feliços. I segur que tots podem deconstruir-nos i construir entre tots una societat on la diversitat no sigui viscuda com una amenaça o alguna cosa estranya que pertany a l'altre, sinó com una font de riquesa i aprenentatge de la qual tots podem aprendre.

tracking