La tribuna

'Roaming' i telefonia a Andorra

Per una trucada de cinc minuts, un espanyol paga 10,30 euros. Una animalada

Creat:

Actualitzat:

Movistar, per als espanyols, aplica aquesta tarifa a Andorra: per qualsevol trucada feta des d’Andorra o rebuda a Andorra, 1,82 euros per minut i 1,21 euros d’establiment de trucada. Enviament de missatges SMS, 1,21 euros, i si envies una foto, 4,84 euros. Altres companyies apliquen preus semblants, motiu pel qual una estada a Andorra si et despistes et pot sortir molt més cara del que et pensaves.

Per una trucada de cinc minuts, un espanyol paga 10,30 euros. Una animalada. Imaginin una parella de gent gran que puja a Andorra a passar el cap de setmana, ja sigui pel seu compte o amb un viatge organitzat per algun grup. Parlen sovint per telèfon amb els fills, i durant els tres dies que estan a Andorra ho fan amb freqüència. També consulten algunes aplicacions que els agraden. Tornen al seu poble i de sobte el mes següent els cau la garrotada. Una factura de mil euros?, es pregunten. Com pot ser?

És. Passa sovint.

Quan a tots els països del món s’està parlant de l’accés a Internet universal i gratuït, a Andorra la companyia telefònica s’enriqueix de manera exagerada. Molta gent no és conscient del que està gastant en contestar a set o vuit trucades que si estigués a Espanya o viatjant per altres països d’Europa li sortirien de franc.

Volem o no volem un país a l’altura de les circumstàncies? Doncs per molt que la telefonia sigui la gallina dels ous d’or alguna cosa s’hi ha de fer, alguna cosa s’ha de revisar.

És cert que en entrar al país t’avisen del canvi d’operador, i que algunes companyies (ignoro si totes) t’envien un missatge abreujat on hi surten les tarifes. Tot i així, no és suficient; en primer lloc perquè hi ha gent que s’atabala i no llegeix els missatges, però sobretot perquè sigui com sigui, és exagerat.

Andorra no forma part de la Unió Europea, però en molts temes ens hem adaptat a les seves directrius. La telefonia segueix sent una assignatura pendent.

Mostra una imatge molt trista del Principat. Tan sols cal imaginar la cara que deuen posar i el que deuen pensar les persones que reben factures telefòniques exorbitants després d’un viatge a Andorra. Vaja! que no som a Amèrica, l’Índia o a la quinta forca, i no crec que després d’haver rebut una d’aquestes factures tinguin gaires ganes de tornar a repetir l’experiència.

Des de l’estiu passat, tots els països europeus comparteixen també la connexió a la xarxa; ja no hi ha roaming. Siguis on siguis pots connectar-te i consultar el que vulguis.

Quins són els dos únics països europeus exclosos? Suïssa i Andorra.

tracking