Foc i lloc

Una tradició transversal

El dia de Sant Jordi, que se celebra a tot el món, aporta un significat especial a la nostra cultura

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que la pluja va intentar fer la guitza, les parades de roses i llibres van tornar a omplir el Principat per celebrar el dia de Sant Jordi. Aquesta cita, que està plena de significat, té unes arrels profundes arreu dels països catalans i això es palpa amb la il·lusió de la societat per formar part d’aquesta tradició plena de simbologia. La gent s’interessa per trobar el temps necessari per llegir i per dedicar una part de la jornada a aquesta festa tan especial, que fins i tot és admirada pels visitants d’altres indrets que, un cop coneixen el significat d’aquest dia, també se senten atrets i s’interessen per l’acte.

També cal destacar la presència cada cop més de firmes andorranes, fet que permet d’una banda consolidar la importància d’aquest esdeveniment a Andorra, un país que sempre ha estat permeable a les bones tradicions. A més, també és rellevant perquè alhora potencia la transmissió de coneixement de diferents aspectes que giren al voltant de la història i de les tradicions del país, en una societat en què cada cop la informació ha esdevingut més volàtil i temporal. El dia de Sant Jordi s’ha anat imposant amb el temps i la retroalimentació amb aquesta cita ha estat més que positiva.

Andorra forma part dels diferents punts del món en què se celebra el dia de Sant Jordi, que té diferents matisos i concepcions en altres països i fins i tot, en zones geogràfiques molt properes. És el cas, per exemple, de la celebració religiosa a la localitat valenciana d’Alcoi, en què recorden la intervenció del 23 d’abril de 1276 per defensar-se de l’atac dels musulmans. En el cas del Regne Unit, el patró Sant Jordi també és conegut per ser un soldat romà i que, també hauria matat un drac. D’altres apunten que va ser executat per ser cristià.

La importància de la diada de Sant Jordi també es copsa pel fet que el 23 d’abril és el Dia Mundial del Llibre, que té com a objectiu apropar aquest símbol de la cultura a tots els nens i nenes de tot el món. La data no va ser escollida a l’atzar, atès que alhora permet retre homenatge a la literatura i a autors com Shakespeare, que va traspassar un 23 d’abril, i a Miguel de Cervantes, que va ser enterrat la mateixa data.

tracking