Paraula i vida

La Pasqua de Tomàs

Si Jesús havia ressuscitat, ell tenia la necessitat de comprovar-ho per a creure-ho

Creat:

Actualitzat:

Sempre he sentit a dir que entre germans bessons hi ha una relació especial, una estreta vinculació que es va manifestant en molts aspectes. Aquesta influència mútua dependrà de cada cas en particular i anirà canviant, o no, en les diverses etapes de la seva vida. Però, no obstant, el lligam entre ambdues persones es manté ben intens encara que cadascú forgi la seva identitat amb les seves pròpies opcions i decisions.

També podria ser que cadascú de nosaltres sentíssim aquest lligam intens amb Tomàs, anomenat precisament “el Bessó” (Jn 20, 24). L’evangelista no ens diu el nom del seu probable germà bessó. Potser és perquè arribem a sentir-nos molt vinculats amb ell per tot el que experimenta. Compartim amb ell també els dubtes i les dificultats a l’hora de creure i més encara quan ens sobrevenen situacions incomprensibles, fora de tota lògica.

Crec que entenem fàcilment l’actitud de Tomàs. Ell ha viscut moments que han deixat un impacte molt gran en la seva vida: Jesús ha mort crucificat, ell ha fugit amb altres deixebles... i tot ha produït un shock tant a nivell emocional com intel·lectual. Ara la seva vida està marcada per la mort i la decepció. Potser per aquest motiu li va costar tant creure en el testimoni dels altres apòstols que li deien que havien vist el Senyor aquell diumenge de Pasqua. Ara la notícia de la Resurrecció tornava a desestabilitzar-lo. Podia ser veritat el que deien els apòstols? Si Jesús havia ressuscitat, ell tenia la necessitat de comprovar-ho per a creure-ho.

Al cap de vuit dies Jesús es torna a aparèixer als deixebles i Tomàs, després de veure que és Ell, el Ressuscitat, fa la gran professió de fe: “Senyor meu i Déu meu”. Aquell dia Tomàs té la seva experiència de Pasqua perquè reconeix que Jesucrist, mort realment a la creu, ha ressuscitat. Però també la seva vida va fer un pas endavant, sortí de l’àmbit de la mort i començà a viure plenament.

Tomàs el Bessó tingué aquesta gran experiència de fe. Amb ell ens volem sentir identificats i també sentir-nos germans en la fe. Ens uneixen molts aspectes en la de fe. Nosaltres confiem en el testimoni dels apòstols. Però sabem que cadascú ha de poder fer aquest pas com una opció personal, encara que viscuda i compartida comunitàriament.

tracking