La tribuna

28 d'abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball

Es vol promoure la prevenció dels accidents a la feina i les malalties professionals

Creat:

Actualitzat:

Un any més, arribem al dia assenyalat per l’Organització Internacional del Treball (d’ara endavant OIT) com el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, amb la finalitat de promoure la prevenció dels accidents de treball i les malalties professionals a tot el món, però realment podem entendre aquest dia tan assenyalat com una campanya de sensibilització de caràcter mundial amb el fi de prendre consciència d’una forma internacional sobre la magnitud del problema i sobre com la creació i la promoció d’una cultura de la seguretat i la salut pot ajudar a reduir el nombre de morts i lesions relacionades amb el treball.

Però, solament celebrem aquest dia com el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, o hi ha més? Si, hi ha la part més dura i en la qual els treballadors es troben amb la crua realitat del seu quefer diari. Aquest dia, és també el dia en què el moviment sindical mundial celebra la seva Jornada Internacional de Commemoració dels Treballadors Morts i Lesionats, per a honrar la memòria de les víctimes d’accidents de treball i malalties professionals.

I encara que aquest dia se celebra des de fa ben poc, des del 2003, bé és cert que la preocupació per la Seguretat i la Salut en el Treball en l’àmbit mundial arrossega molts més anys del que ens podem arribar a pensar. Per tot això, aquest any -tots els anys canvia la temàtica- la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball vol commemorar els 100 anys de la creació de l’OIT, i com la seva dilatada experiència en el món laboral i en particular a la seguretat i a la salut del treball pot aportar en benefici de la cultura de la prevenció de riscos a totes les parts implicades, és a dir al treballador i als empresaris.

Fem una mica d’història, ja que es tracta de ressaltar aquests 100 anys de camí: l’OIT va ser fundada en 1919, després d’una guerra destructiva (la Gran Guerra), basada en una visió segons la qual una pau duradora i universal només pot ser aconseguida quan aquesta estigui basada en el tracte decent dels treballadors.

Però com que avui tractarem de xifres globals, utilitzarem les xifres donades per aquest organisme (el primer a convertir-se en agència de les Nacions Unides en 1946) per adonar-nos de la magnitud del problema:

- 7.500 persones moren al dia en el món per les condicions de treball. D’aquestes, 6.500 morts són degudes a malalties professionals.

- 1.000.000 de persones es lesionen cada dia a la feina a escala mundial.

Davant aquestes xifres, cal pensar en l’impacte que aquests accidents i malalties professionals tenen per als treballadors, les seves famílies i les seves empreses en l’àmbit econòmic, físic i emocional i de productivitat.

Els governs són conscients de la problemàtica, i es va treballant en això. Exemple clar l’hem tingut a la fi de l’any passat quan per part del Govern d’Andorra es van promoure dos nous decrets que afecten directament la salut dels treballadors: d’una banda el Reglament regulador de les disposicions mínimes de seguretat i salut relatives al treball en equip, que inclouen pantalles de visualització i per a l’altre, el Reglament regulador de les disposicions mínimes de seguretat i de la salut relatives a la manipulació manual de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, per als treballadors; així mateix, i per a començaments d’aquest any, es va promoure una campanya institucional insistint sobretot en la problemàtica que hi ha amb els treballs en els quals hi ha un risc dorsolumbar.

Finalitzant i sense voler estendre’m, com tots sabem, les empreses són vives i evolucionen al ritme que va imposant la societat, per la qual cosa cal reconèixer que ens enfrontem a les noves tendències en el treball que comporten nous riscos, desafiaments i oportunitats. Davant d’això i per a prevenir els riscos, què podem fer? Sobretot:

- Anticipar riscos emergents.

- Més disciplines en la gestió de la seguretat i salut.

- Adquirir noves competències.

- Estratègies de prevenció sobre seguretat pública (els nostres riscos són els riscos de la societat).

tracking