x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

També cal ser agraït

Novament es posa de moda l’autocensura. En lloc d’educar es prohibeix, no sigui que la violència de gènere o el sexisme comenci per llegir ‘La Bella Dorment’, per exemple
Actualitzada 21/04/2019 a les 07:30
D’entrada, a fi que ningú erri, he de dir que soc des de sempre feminista, antifeixista, per la igualtat absoluta entre home i dona moral, laboral, intel·lectual, social.
Però ha arribat un temps –tots els temps, juguen– on hi ha idees que cal defensar sempre que no arribin a uns extrems que si no és per riure, gairebé ploraríem. Serà per influència neo-com americana de puritanisme malaltís, ultradretà i totalment hipòcrita?

He llegit que volem retirar a una de les escoles al país de baix, per pretès sexisme, contes com La caputxeta vermella, La bella dorment, La llegenda de Sant Jordi...
Bé, com sempre seguint maneres de fer del puritanisme i hipocritisme de la societat d’EUA, pensen retirar de les escoles llibres pel seu caràcter polític, religiós o sexista i que d’aquesta manera no “marquin els infants de 3 a 5 anys”. Ja no solament contes, sinó fins i tot llibres del consagrat Roald Dahl o de segones figures com Harry Potter.

Novament es posa de moda l’autocensura. En lloc d’educar es prohibeix, no sigui que la violència de gènere o el sexisme comenci per llegir La bella dorment, per exemple.
El pitjor de tot és l’autocensura, que, amb aquesta actitud, arribarà a prohibir-se gairebé tot Shakespeare, Navokov (i la seva famosa Lolita), i qualsevol novel·la policíaca de sang i fetge, invents clàssics de la història de la literatura, on sexe, violència de gènere, i la violència general surt a cada pàgina. I Dostoievski?

El pitjor és passar d’un extrem a l’altre. I per què es permeten sèries i realitys a la televisió espanyola, francesa i a altres, i pel·lícules americanes de brutalitat envers la dona a hores que en diuen horari infantil?
Arguments com “que aquests contes o aquests i altres autors reprodueixen rols que els nens poden naturalitzar”, i “poden acabar creant violència masclista i, per això, cal tallar-lo de soca-rel”, em semblen absolutament demencials

Prohibir, prohibir llibres són camins equivocats per a l’educació. La lectura d’aquests contes o llibres ha d’anar acompanyada d’una actual educació explicativa per part de mestres i pares i mares.
Què es prohibirà, tota la literatura clàssica, plena de masclisme, violència de gènere, sexisme, incestos? La Bíblia? És que els nens que neixen el 2019 neixen sense milers i milers d’anys de cultura on els paràmetres actuals o no existien o eren “normals”?

I què farem de la Bíblia i de l’Alcorà, i de tots els museus?
I haurem de cremar totes les filmoteques, plenes de violència, de morts, assassinats...? També els Far West, és clar!

Ja sé que és per a nens de 3 a 5 anys. Ja sé que s’ha de ser molt primfilat en aquests assumptes. Però, per això, hi ha l’educació de mestres i pares que, per començar, haurien –molts d’ells- educar-se abans d’educar.
Com és que ningú es posa amb la violència que hi ha a la factoria Disney, o als Simpson, o a Tom i Jerry, i ja no diguem en les pel·lícules de la televisió –en horari infantil (quina hipocresia!)–, o en aquests asquerosos realitys, on la dona és simplement un objecte, i on es tracten els temes de parelles, de gènere, amb paraules grosses, grolleres, que escolten tot tipus de persones, nens i adults? I a més tenen la màxima audiència, diuen!

Res: hipocresia, puritanisme barat i la cultura base de la nostra història plena de tot tipus de maldats, al costat de les bondats, a les golfes. Pobra societat!
Fins i tot algú ha dit que hauríem potser de retirar El vell i el mar per atemptar contra la sensibilitat ecològica perquè no es poden matar balenes.

Tot plegat, no fa res més que crear una societat falsa, hipòcrita, sensiblera, negativa, plena d’autocensura –no cal la dictadura!- , del “políticament correcte”, imbècil, acrítica i massificada, on tots som iguals; anem vestits iguals, som mal educats igual, no som capaços de saludar, som absolutament impermeables als altres; això sí, la qüestió és censurar llibres perquè poden ser sexistes, violents, i cal retirar-los. D’aquesta manera, ens estalviem d’educar els nens, ensenyant-los que això està bé, i això no.
Sempre hem d’estar contra tot tipus de violència, sigui de la classe que sigui, però també hem de lluitar a favor de la lectura dels contes i de la literatura de tots els segles passats, presents i futurs. És a dir, a favor de la cultura.
  • #5 Maria Marquet
    (21/04/19 21:43)

    Subscric totalment el contigut de l'article magistral del Toni. M'agradaria que els educadors censuradors llegissin o rellegissin : Psicoanàlisi dels contes de fades publicat l'any 1976. En aquesta obra, Bruno Bettelheim analitza els contes de fades tradicionals i el seu poder com a eina de desenvolupament del recursos emocionals i socials dels nens i les nenes.
    L'autor va estudiar diferents contes i com el seu simbolisme ajudava, de forma orgànica, als infants a descobrir els sentiments de justícia, fidelitat, amor i valentia. A través de la identificació i l'empatia amb els personatges experimentaven i registraven les experiències dels protagonistes tot desenvolupant un calaix personal de recursos i habilitats que, en un moment donat, podien ser utilitzats.
    Els contes de fades, segons B. Bettelheim, són una font inestimable de plaer estètic i de suport moral i emocional per als infants que, sense lliçons imposades, els serveixen de companyia i de refugi...

    Respondre
  • #4 Eduard López Mirmi
    (21/04/19 13:56)

    Gran relat Antoni Morell. Cal educar i no prohibir. L'accés a la cultura universal presuposa explicar-ho tot, mal que ens pesi. Si no es fa així, és hipocresia. Llàstima que a la primera frase del teu escrit, has hagut d'"ensenyar la poteta blanca" perque els (les) radicals no et cremin a la foguera del seu pensament únic. Per mi, Brutal i autèntica la teva tribuna, comparteixo!

    Respondre
  • #3 Pol
    (21/04/19 11:21)

    Brutalment honest i transparent de la realitat en què els moviments feministes radicals ens estan portant. Fascisme i autoritarisme que pretén eliminar segles d'història confonent masclisme amb igualtat d'oportunitats. Bravo Sr Morell per dir-ho clar i català !!

    Respondre
  • #2 Montserrat Martell
    (21/04/19 10:44)

    Dos universitaris volen que el cuadre de l'Hervé Di Rosa, que evoca la primera abolició de l'esclavatge a França el 1791 sigui retirat de les parets de l'Assamblea nacional francesa perquè el consideren racista.

    Estem confrontats a una onada mundial de censura de la llibertat d'expressió dels artistes. Cal obrir el debat sobre què és l'Art, parlem-ne, discutim-ne però no censurem.

    Gràcies Sr. Morell!

    Respondre
  • #1 Maria
    (21/04/19 09:08)

    Bon article per reflexionar, totalment d'acord, cal educar no prohibir. El discurs electoralista vuit de contingut, d'alguns personatges al nostre país veí Espanya,sobre aquest tema està confonent. He llegit molts llibres nomenats que serveixen per enriquir-te. No és així amb molts programes de televisió, de molta audiència, que t'idiotitzen.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts