x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Arma mortífera

M’aturo un moment davant d’un semàfor en una via molt transitada i observo durant uns minuts la quantitat de gent que en conduir està pendent dels telèfons mòbils
Actualitzada 09/04/2019 a les 21:19
Abans d’escriure aquesta columna i amb moltes imatges al cap, m’aturo un moment davant d’un semàfor en una via molt transitada de la ciutat. Observo durant uns minuts la quantitat de gent que en conduir està pendent dels telèfons mòbils.
El resultat és sorprenent. Ja no parlo de persones que aprofitant els segons en els quals el semàfor és vermell fan una mirada, llarga, al dispositiu; en aquest cas, més enllà de la presumible badada que acaba amb el cotxe del darrere tocant la botzina, i de continuar sent una infracció al trànsit, no hi ha, almenys teòricament, un perill real.

Però el que és realment esfereïdor és veure quanta gent el consulta mentre està conduint, i si ens fixem en la gent que en lloc de mirar-lo està parlant pel mòbil, llavors el percentatge creix de manera considerable. Una animalada. Facin la prova qualsevol dia, a qualsevol racó de la ciutat, i en veuran l’alt percentatge.
De vegades, vas per la carretera i veus un cotxe que va fent coses estranyes, moviments sobtats en la direcció i, sobretot, canvis de velocitat que semblen no tenir cap explicació. Quan ets més a prop o els avances i els veus parlar pel fotut mòbil penses que l’estupidesa humana arriba molt lluny.

No val allò de tots ho hem fet alguna vegada. Potser sí, al principi dels mòbils, com també fa una pila d’anys anàvem sense casc o sense el cinturó de seguretat. Així que potser ho vas fer, però ara ja no, ara és un delicte i un perill.
Ens avisen de totes les maneres possibles, ens bombardegen amb el missatge que avui també aquí escric en majúscules: “A LA CARRETERA, SI CONDUEIXES, NO FACIS SERVIR EL MÒBIL.” No parlis amb el mòbil enganxat a l’orella. No intentis llegir ni obrir cap missatge, ni correu, i oblida’t del WhatsApp, del Messenger o de l’Instagram. No sols poses en perill la teva vida, sinó la de les persones que viatgen amb tu i la de totes les persones que en un moment o altre del teu viatge coincidiran amb tu.

Des de les delegacions de trànsit de qualsevol país s’insisteix en aquest missatge. És remarcable el que va sortir fa un parell d’anys al Canadà amb el lema Don’t text and drive, en el qual es veia un home muntat en un carruatge intentant escriure una carta, una secretària amb una màquina d’escriure en un cotxe dels anys seixanta o un vailet teclejant en un mòbil, fins a produir-se una col·lisió mortal.
Ara que després de tants anys tenim cotxes molt més segurs i hem aconseguit reduir la mortalitat, l’ús del mòbil torna a ser una de les principals amenaces per a la conducció. Quan ens posem al volant i deixem el mòbil, deixem-lo de veritat; no hi ha cap so, ni cap missatge, que sigui més importat que la teva pròpia vida, la dels que viatgen amb tu i la d’aquells que en aquell moment passen pel teu camí.
  • #1 JOAN
    (11/04/19 00:24)

    Molt bon article. Es lamentable però es cert, en els ultims temps han aumentat els xocs frontals i les sortides de via sensa motiu aparent...

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts