Marc Magallón

Creat:

Actualitzat:

Som a les portes d’uns comicis generals que ens duran a l’obtenció de 28 nous consellers generals, responsables de governar el país els propers quatre anys.

Aquesta campanya ha estat plena de sorpreses. La principal, al meu parer, ha estat el gran nombre de candidatures nacionals que finalment hi han concorregut. Set candidatures no s’havien vist mai a Andorra!

Podria interpretar-se de forma positiva quant a democràcia, ja que els ciutadans disposen de més opcions per triar, però en un país petit demogràficament parlant com és el nostre, amb uns 27.000 electors censats, penso que set candidatures nacionals, amb un total de 119 candidats i suplents, i els més d’un centenar de candidats també pel que fa a les circumscripcions territorials, fa que gairebé un 1% de la població amb dret a vot hagi estat candidata. Xifra esfereïdora per a qualsevol ciutadà d’altres països que siguin coneixedors d’aquesta realitat.

Aquest fet provoca, de forma clara i evident, que la quantitat vagi renyida amb la qualitat, i la qualitat dels candidats es veurà reduïda respecte a d’altres comicis, on la quantitat era significativament inferior.

Els diferents actes públics més rellevants d’aquesta campanya, com ara els debats televisius o els de la ràdio, han fet palesa aquesta afirmació.

Aquesta reflexió i evidència hauria de ser motiu de reflexió i caldria prendre alguna mesura correctora per evitar que aquesta baixada de qualitat manifestada pugui reproduir-se en futurs comicis. La ciutadania ho agrairà sense que la democràcia se’n ressenti.

Els que també ho agrairan seran alguns dels candidats, que sovint passen moments difícils a causa de la seva actuació en el si dels actes públics de la candidatura que representen.

Molt bons comicis a tots i molts encerts als futurs elegits. Andorra necessita els millors per representar-nos i per obtenir el millor pel país.

Visca Andorra!

tracking