La tribuna

Andorra és el model. Andorra ets tu

Com és possible que amb els ingressos que hi ha molta gent ho passi malament?

Creat:

Actualitzat:

La campanya de les eleccions més importants de la nostra història està sent una tragicomèdia en què DA, el PS i Liberals competeixen en populisme. En contraposició, des de terceravia estem explicant el nostre projecte a llarg termini, sense fer promeses atractives i mirant a la gent als ulls. La nostra mirada està posada en el futur d’Andorra i en les persones que l’habiten.

En un moment força delicat per a moltes famílies amb problemes per arribar a final de mes, per assumir els lloguers, per fer front a qualsevol contingència extra que els pugui venir, el Partit Socialdemòcrata, Demòcrates i Liberals s’estan dedicant a oferir mesures apel·lant a les baixes passions i jugant sense misericòrdia amb les esperances de moltes persones. Els primers per perpetuar-se en el poder i els altres dos per arribar-hi sigui com sigui. Ajuts al lloguer, salaris més alts, habitatges assequibles, tot un espectacle de focs artificials en forma de propostes sense referir-se a la base que les sustenta perquè en el fons tots tres comparteixen la mateixa essència amb sigles diferents.

Com és possible que en un moment en què el Govern té més ingressos que mai, molta gent estigui passant per tantes dificultats? La política no pot ser un estat d’ànim ni una autocomplaença corporativa com ens vol fer creure DA des de fa vuit anys, ara imitats en campanya pel PS i Liberals. La política ha de ser una eina que s’ha d’alimentar per l’ànim de millora dels problemes i no per l’impuls de perpetuar-se en el poder o arribar a obtenir-lo sobre la base de propostes populistes.

L’Acord amb la UE

Des de terceravia compartim els valors fundacionals de la Unió Europea recollits al Tractat de Lisboa i també la seva finalitat , entre els quals es troba el ben­estar dels pobles que la integren. El futur acord amb Europa ens ha de garantir solidaritat, protecció mútua i el manteniment intacte de la nostra sobirania, però no podem permetre que ens deixin aïllats en un racó dels Pirineus.

Desconeixem si la negociació que ha fet fins ara el Govern de DA passa per aquest argumentari perquè tant del fons com de la forma en sabem poca cosa. El Govern dels millors ha estat anys ocultant al poble andorrà, representat al Consell General, la informació necessària sobre l’acord amb la UE com si es tractés d’un simple conveni que no afectarà el nostre teixit productiu, ni la nostra economia, ni la nostra sobirania. A DA no han entès que un pas d’aquesta naturalesa ha d’anar acompanyat per tota la ciutadania i no es pot permetre que ens furtin el nostre dret a saber de quina forma un acord d’aquesta magnitud ens pot afectar.

Per això, terceravia és la llum que Andorra necessita perquè en aquests i d’altres temes els ciutadans siguin considerats com a membres d’un estat amb drets civils i polítics, i no com a hostatges amb els ulls embenats con fins ara ens ha tractat DA.

La postveritat

En aquesta campanya estem veient com els candidats de DA, en una maniobra de manipulació de la veritat sense precedents a Andorra, ens volen fer creure en quinze dies que faran tot el que no han fet en vuit anys. Fins i tot, la seva gosadia va més enllà perquè amb declaracions, articles, tuits i vídeos, ens diuen que algunes coses directament no han passat o bé no s’han explicat com han passat realment.

Així doncs, el Govern de DA no ha estat responsable del fracàs de l’heliport nacional, ni tampoc ha estat el responsable de prometre des del 2011 l’acabament del vial de Sant Julià de Lòria, i molt menys té cap relació amb el desgavell que hi ha al SAAS, per citar alguns dels molts exemples existents. Per a DA, només es tracta de crear opinió pública tot establint que les creences personals, les d’ells, han de prevaldre sobre els fets objectius.

Si DA és la franquícia a Andor­ra de la distorsió de la realitat, el PS busca obrir-ne una altra de la mà d’un soci, Liberals, que encara no s’han assabentat de què va el negoci per al qual l’han convençut. En aquest sentit, també se’ns mira de fer veure que les coalicions parroquials de d’Acord s’han creat per “responsabilitat de país” i no pas perquè són les parròquies les que decanten les majories i no tenien prou gent per tancar llistes en solitari. Si d’Acord és un tracte de país, per què no han fet una llista nacional conjunta?

Tots tres ens parlen de diferents models quan el model únic és Andorra. Per tant, el que cal és implementar propostes que facin que el model sigui millor, que Andorra sigui millor. Per això cal seriositat, prudència, realisme i fer diagnòstics clars abans d’implementar les solucions als problemes. No és Andorra qui s’ha d’adaptar a les necessitats i apetits dels partits i dels polítics que la conformen, sinó que han de ser ells els que alimentin amb solucions tot el que Andorra necessita.

Des de terceravia us garantim un Govern que compti amb els ciutadans no únicament el dia de les eleccions. Diumenge vinent vota Josep Pintat i totes les candidatures de terceravia.

tracking