La tribuna

Avui, 2 d'abril, fem sentir la nostra veu

Inés Martí, Cristina Yáñez, Pedro Alberca, Laura Vidal i altres membres de la junta directiva

Creat:

Actualitzat:

Avui celebrem el Dia mundial de conscienciació de l’autisme. En els darrers anys hem avançat en l’abordatge del trastorn, però encara queda camí per recórrer i des de l’Autea tenim l’obligació d’aconseguir compromisos i fites que millorin la vida de les persones amb autisme a Andorra.

En primer lloc, la necessària conscienciació social. Cal que com a societat lluitem per conscienciar sobre l’educació, el ben­estar i les necessitats de les persones amb TEA. Que alcem la veu per ells. Que des de les institucions responsables s’entengui que cada persona és única i diferent, i que el seu desenvolupament dependrà del suport i dels mitjans dels quals disposi. Aquest suport ha de ser integral i ha d’estar orientat a optimitzar els recursos en benefici sempre de la persona amb TEA.

En segon lloc, el compromís polític. I ja que ens trobem en període electoral i no hem gaudit de gaire temps per parlar amb els candidats, aprofitem per reclamar públicament, a qui governi el país els propers anys, tres compromisos.

El primer és que impulsi la taula transversal de l’autisme, síndrome de Down i discapacitat física. Una iniciativa necessària per, a través del treball compartit i transversal dels ministeris de Salut, Educació, Afers Socials i Ocupació, i de les associacions Amida, ASDA i Autea, anticipar polítiques, recursos i necessitats de les persones dels tres col·lectius.

El segon compromís és la continuïtat del programa Joves en inclusió. Un programa necessari que està obtenint uns resultats molt satisfactoris i objectivables. Resultats valorats molt positivament per les famílies del usuaris ja que s’estan assolint fites impensables fins ara que estan revertint en una millor comunicació i entesa amb els seus fills i una inclusió social de la família real i efectiva.

I el tercer compromís és el de dotar el SAAS d’un equip interdisciplinari que disposi almenys de pediatre / neuropediatre, psiquiatre, psicòleg infantil, logopeda, fisioterapeuta i treballador social. I què faci el seguiment de l’evolució de la persona amb TEA, treballant conjuntament i compartint els objectius a assolir amb cada persona i abordant qualsevol situació que afecti la salut i el benestar de la persona amb TEA i la de la seva família. Els programes d’intervenció han de ser integrals. A partir de cada persona han de preveure totes les àrees evolutives en diferents contextos. Cal millorar la coordinació entre els diferents professionals i serveis que atenen les persones amb TEA. I apostem per la figura d’un referent, amb la missió de coordinar les diverses actuacions i esdevenir l’interlocutor preferent de la família.

Aquí queda escrit i esperem que a qui pertoqui reculli aquestes demandes i les estudiï seriosament. Molta sort a tots els candidats!

tracking