TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

La tribuna

Qui més té, ha de pagar més

El mandat constitucional fixa que tothom ha de contribuir segons les seves capacitats

Creat:

Actualitzat:

La campanya electoral ja ha començat i un cop més la fiscalitat no és un tema cabdal per a alguns partits polítics, però per al PS sí que és un dels eixos primordials de l’estructura social i econòmica del país.

Nosaltres creiem que s’ha d’actualitzar l’actual sistema tributari del nostre país; aquest ha d’estar basat en la justícia i l’equitat, acomplint el nostre text constitucional on s’estableix que “tothom ha de contribuir a les arques públiques segons la seva capacitat econòmica” (art. 37), i ho volem fer com sempre hem treballat els socialdemòcrates, a través de lleis fiscals pensades en el benefici de tothom.

El que proposem és molt clar: qui més tingui ha de pagar més. Això no vol dir que vulguem pujar la pressió fiscal a la ciutadania; el que volem és que hi hagi una aplicació fiscal justa, equitativa i progressiva.

La nostra proposta amb relació al que tenim ara establert suposa un augment del tipus a l’impost de societats, perquè el que farem és eliminar algunes de les deduccions fiscals que va introduir el Govern de DA a dita figura tributària.

També volem optimitzar l’IRPF en matèria de dividends i del pagament de la tributació dels organismes d’inversió col·lectiva (OIC) –més conegudes popularment com a sicavs-; però no només pròpiament com a societats, sinó també en el moment de la distribució dels beneficis, perquè aquests són ingressos que l’Estat no recapta i que, en realitat, fa que les persones no tributin, perjudicant els que sí que ho fan, a la majoria de la ciutadania.

És justament aquí on podeu veure que hi ha una escletxa social i econòmica en la societat andorrana. Hi ha persones que no tributen res i no contribueixen a les arques de l’Estat, malgrat percebre ingressos considerables gràcies a aquestes entitats, i, en canvi, després tenim aquells que paguen els seus impostos perquè creuen en el seu deure per fer una societat per a tothom.

Per això, el que farem és impulsar un pla contra el frau fiscal, destinat a aquells que no paguen o mai han declarat. No pot ser que hi hagi gent que des de l’any 2010 no hagi presentat una declaració i el Govern no obri un expedient, quedant-se de braços plegats. Per tant el nostre pla contra el frau fiscal començaria amb aquests tipus d’evasors.

Així mateix, modificarem la llei que tipifica el delicte fiscal de frau, perquè avui a Andorra només es considera penal una defraudació tributària superior als 75.000 euros sense tenir en compte les circumstàncies que han portat a aquesta infracció. És per això que, des del PS, proposem una diferenciació basada en tres llindars: el frau voluntari (75.000 euros), l’ocultació d’ingressos (25.000 euros) i hem de tenir a una tolerància zero per la no presentació de declaracions d’impostos. Aquestes són necessàries perquè reflecteixen la trista realitat del nostre país: des de gent que només entra a la nostra economia perquè vol beneficiar-se’n per obtenir deduccions fiscals fins a aquells que no estan presentant les seves declaracions fiscals.

A través de totes d’aquestes mesures obtindríem entre 30 i 40 milions d’euros addicionals a les arques públiques que ens permetrien fer front a les necessitats socials que té aquest país; com la construcció d’habitatge de protecció oficial, augmentar el pressupost en la promoció cultural o millorar l’atenció sanitària.

En definitiva, el que necessitem és tenir un sistema fiscal just i equitatiu, perquè la societat andorrana vol que no hi hagi privilegis a l’hora de contribuir a les arques de l’Estat, per això qui més té ha de pagar més.

* Pere López i Gerard Alís, Candidats socialdemòcrates

tracking