x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Coprincipat a la Unesco

Actualitzada 08/02/2019 a les 07:32
    Albert Roig
Que el Coprincipat és una raresa en el conjunt de les estructures polítiques mundials, és un fet; i que les vicissituds que el van fer possible i que l’han mantingut fins avui és mereixedora d’un reconeixement, no és un acte de patriotisme, sinó de justícia històrica almenys per a tots els qui al llarg dels segles han participat en la seva construcció, a més d’una contribució a l’enriquiment del coneixement. La candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco, que en aquests moments encara està en fase d’estudi per avaluar-ne la viabilitat i rebre el vistiplau dels tres estats implicats, incorpora els monuments ubicats a Andorra, la Seu d’Urgell i Foix que són el testimoni al llarg de la seva història d’aquesta raresa política. Malgrat les suspicàcies que pot aixecar per les dates (a les portes d’unes eleccions) en què s’ha aprovat el document preliminar per part del Govern, la iniciativa d’una candidatura transnacional d’aquestes característiques liderada per Andorra és una gran notícia. Si al final del camí prosperés, seria el tercer reconeixement de la Unesco després del Madriu com a Patrimoni de la Humanitat a la categoria de paisatge cultural i les falles com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Ara bé, no tot és presentar candidatures i guanyar-les, que voldrà dir que hi ha hagut una feina ben feta per part del coordinador i l’equip multidisciplinari que se n’hagi encarregat, sinó que després el Govern o el ministeri competent han de mantenir el compromís i la continuïtat, cosa que de moment per l’experiència viscuda deixa molt que desitjar. De res serveixen els reconeixements si després no es fan els deures a casa.
  • #5 Lola
    (09/02/19 13:07)

    Estic d'acord en el fet que el coprincipat és una raresa però a mi m'agradaria matisar que el to històric-romàntic faci que es pugui malinterpretar i de fet es busqui fer-ho amb quelcom emocional-nacional . Escolto aquest relat que és sovintejat per protegir la figura d'un dels coprínceps.Al cas com a novetat i després del degoteig de notícies de la llista d'abusos sexuals a Catalunya amb declaracions tan aclaridores com les de l'arquebisbe de Tarragona:"Tothom pot tenir un mal moment" . L'església té un problema i GROS. La pèrdua de credibilitat i confiança en aquells que elevats en púlpits intenten adoctrinar-nos i diguer-nos el que està bé o malament deixa de tenir sentit en boca de segons qui.
    El copríncep necessita un cop d'efecte qualsevol cap de premsa ho sabria veure sense gaires prismàtics. I volià apareix la campanya de la UNESCO i Patrimoni de territori enllà, per què de l'únic de què es pot parlar ara com ara de l'església catòlica sense que et vinguin arcades és de catedral de la seu, esglésies, capelles i si voleu el mapping.
    I això benvolgut se'n fer campanya!, però el que passa és que això no ho arregla aquest maquillatge ni aquests "arreglos" estètics. Tot el que tingui relació amb el Vaticà té perfum a una gran tifa.

    Respondre
  • #4 Lola
    (09/02/19 09:43)

  • #3 Lola
    (09/02/19 09:42)

    Cavall de Troia va dir..
    Bé en aquest cas és per què diuen que "escriuen a la seva manera la història" i que van en contra dels interessos jueus.

    Respondre
  • #2 Pere
    (08/02/19 20:38)

    Andorra, ja no sap cap a on anar. No sabem si volem sardana, jazz, música clàssica, rock, pop... Estem marejats perduts i desprès de l'estat de "Xoc", d'aquesta setmana -que ben poc se'n parla- ens hem quedat sense ganes de gresca, festa, ni comentaris picants.
    És com si a "tots", ens haguessin ferit el nostre jo.
    Ens hem quedat sense arguments.

    Respondre
  • #1 Cavall de Troia
    (08/02/19 12:03)

    És curiós, l'estat d'Israel vol sortir de la UNESCO, i nosaltres estem encantats de cedir el nostre patrimoni a l'organització ....

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts