Les set claus

Pla estratègic de país

Tenir fixats objectius a llarg termini i dissenyar maneres d’aconseguir-los

Creat:

Actualitzat:

Fa molts anys que es diu que cal definir el model de país que volem. I crec que en cada contesa electoral s’hi pensa, però, entre altres, per pressa, per no comprometre’s en excés, per manca d’acord en cada pròpia formació o per comoditat, no s’acostuma a aprofundir. I un cop encetada la legislatura es treballa tema per tema, separadament, de vegades descuidant coordinacions que serien molt útils, per no dir indispensables, per optimitzar recursos i establir sinergies, a l’efecte d’aconseguir objectius a llarg termini. Uns objectius que s’haurien de preveure amb antelació.

Ara tornem a estar a les portes de la confecció de llistes electorals per als comicis generals que deuran tenir lloc el 7 d’abril. Seria bo proposar als electors programes que enfoquessin un futur de país per més enllà de la durada del mandat dels elegits per als quatre anys aproximats durant els quals faran ús de la veu que se’ls haurà encomanat, a l’interior, i també a l’exterior, de les nostres fronteres.

Emmarcats en la sostenibilitat, la pervivència i una bona gestió dels equilibris –a voltes fràgils– que ens conformen, seria important, i valent, que es proposés per part de cada llista on es planteja conduir Andorra i com s’hi vol arribar.

Perquè les polítiques a curt termini tenen molts inconvenients i resulten cares en molts aspectes. Més encara si es volen copiar models que no s’adapten a les nostres necessitats. Sabem el que tenim, però no sabem el que ens espera si ens equivoquem en un moment tan important com l’actual.

Penso que encara som a temps de fer un repàs important, a tall d’inventari, dels nostres actius. Acompanyat d’una previsió del model de país que volem llegar als nostres besnets.

Sense falses vergonyes per ser diferents, i sense malmetre el nostre marc institucional, ens caldria fer un exercici d’enfocament qualitatiu per a Andorra. Sense oblidar les nostres limitacions.

tracking