Foc i lloc

La seguretat pública

La seguretat pública representa la forma de garantir la convivència dintre d’una societat

Creat:

Actualitzat:

El dijous passat al Consell General es va aprovar la Llei qualificada de seguretat pública.

El respecte, l’erradicació de la violència, l'ús pacífic i ordenat de vies i d'espais públics , en general, té l’objectiu d’evitar la comissió de delictes i faltes contra les persones i contra llurs béns.

Les polítiques de seguretat pública han de ser les garants de les llibertats de les ciutadanes i ciutadans i l’element clau per a la cohesió social. Però sempre generen controvèrsia i diferències d’opinió.

En termes generals, per seguretat ciutadana s'entén el conjunt d'accions, evidentment democràtiques a favor de la seguretat dels habitants i dels seus béns, ajustades a dret, com no pot ser d’una altra manera. De fet, el repte actual és harmonitzar l’exercici dels Drets Humans amb les diferents polítiques en matèria de seguretat ciutadana.

Segur que cadascú de nosaltres tenim un concepte diferent sobre què representa la seguretat ciutadana. Aspectes com els llocs on hem viscut, les pròpies experiències i creences fan que adoptem unes posicions o unes altres.

Però quan la regulació entra a abordar qüestions com els drets a reunió i manifestació, la identificació de persones o la videovigilància, que fins ara es trobaven sense empara legal, apareixen dubtes raonables sobre on s’han de situar els límits entre el respecte de les llibertats fonamentals i els drets humans i la seguretat ciutadana.

Segurament els àmbits més conflictius o més problemàtics en matèria de seguretat al nostre país no coincideixen amb els que pateixen d’altres països del nostre entorn, però sí que existeixen certes tendències en alguns d’ells que s’han instal·lat al nostre país generant preocupació.

En un país petit com Andorra, el concepte seguretat pren una consideració cabdal. La proximitat, la coneixença entre la majoria generen unes connotacions diferents.

Sempre ens hem vanagloriat per disposar d’una excel·lent seguretat ciutadana al nostre país, la considerem un valor excepcional aquí i escàs de trobar en d’altres indrets. I de ben segur que tots els que estem aquí la volem mantenir.

tracking