x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Fragilitat

Actualitzada 03/12/2018 a les 06:47
Haver perdut pes en els darrers tres mesos de manera involuntària, patir llacunes de memòria o caminar amb més dificultat que abans, són alguns dels indicadors que poden orientar les persones grans a saber si es troben en situació de fragilitat. El servei d’atenció primària ha dissenyat un autoqüestionari amb quatre o cinc preguntes que permetrà a la gent gran fer-se una primera idea del seu estat. En cas que detectin que poden ser fràgils, podran anar als centres d’atenció primària perquè allà els facin una valoració més detallada. Sempre he pensat que tota la inversió que es faci en prevenció de la salut és una bona cosa. Perquè estalvia diners –és cert– però sobretot perquè estalvia patiment. Aquesta campanya tan encertada, però, m’ha fet pensar en una altra mena de fragilitat. Darrerament he tingut l’oportunitat de parlar amb supervivents. Persones valentes, que malgrat la fragilitat inherent a l’ésser humà, han demostrat ser capaces de superar situacions extremes. Aquesta és, segurament, una de les característiques més sorprenents de les persones. Aquesta capacitat de fer-nos fortes, quan van mal dades. D’encarar vivències traumàtiques i de continuar endavant. Resiliència, en diuen. El problema és que moltes d’aquestes situacions són de més bon portar acompa­nyats, i molts d’aquests camins solen ser solitaris. Seria bo tenir un autoqüestionari per avaluar la fragilitat de la nostra ànima. I disposar d’atenció primària per no acabar-nos d’esquerdar. Deia un savi sufí que les cicatrius són finestres per on deixem passar la llum. Tant de bo sempre fos així.
  • #1 padrinak
    (03/12/18 09:31)

    De vegades els diccionaris erren amb les definicions d'algunes paraules i aquesta n'és una prova. Fràgils i trencadisses i no obstant acumuladors d'experiències i de fortaleses. Conec una mestra que va per la vida amb aquesta càpsula de fragilitat que de tantes esquerdes on fa passar la llum il·lumina com un far. Atreu com les sirenes als mariners als esculls no de manera voluntària (aclarir que l'obra de la Ilíada tampoc ho feien voluntàriament. Escrit per Mascles) .I d'alguna manera sorprenent es manté ferma en els pitjors moments.
    Redefinim la fragilitat si us plau, per què ella i tantes elles demostren que n'és de desencertada.Ai lo dolor!, amb la por que li tenim, tinc i lo necessari que és aquell mal (mal necessari insisteixo en el concepte). Aquell que és capaç de col·lapsar els pulmons i fer que cada respiració et recordi que estàs dolorosament viva. Existeix una tècnica japonesa que restaura objectes de la vida quotidiana amb pintura i pega daurada. Les tasses de té trencades se lis fa un homenatge pel servei que varen donar i se lis allarga la seva vida ensenyant de viu en viu el seu punt de fractura.On veieu la fragilitat?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts