x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Analitzar bé les coses

Actualitzada 26/11/2018 a les 21:09
El pragmatisme consisteix a conèixer bé les coses i les situacions per, així, poder accionar millor, obtenint conseqüències pràctiques adequa­- des i corresponents als objectius fixats. I és curiós veure com aquest moviment filosòfic ha estat influenciador del progressisme, en el marc de l’equitat, de la igualtat i de la llibertat. Fa poc deia en aquest mateix espai que calia evolucionar amb delicadesa, navegant entre els articles 107, 108 i 109 del Codi Penal, però sense renunciar als objectius necessitats i volguts pels ciutadans i ciutadanes andorrans del segle XXI. Perquè les persones estan situades per damunt de les tendències polítiques. I perquè calen més accions transversals clares, defensores dels drets i dels principis irrenunciables, si volem avançar cap a un futur responsable que anem forjant amb les eines de les quals disposem. Que són moltes. Simplement n’hem de saber i voler fer-les servir. Crec que és important no magnificar les coses més enllà del necessari. Quin adult no ha sentit parlar, i en molts casos viscut amb angoixa, d’un raspat de matriu en el marc d’una pèrdua gestacional? Amb el protocol d’actuació corresponent, en funció de si la pèrdua gestacional és precoç –abans de les 12 setmanes de gestació– o tardana. És aquest protocol de determinació, de seguiment i de qualitat, de situacions físiques i psíquiques de tota dona gestant, que cal treballar. I avui afegeixo, i per ara acabo, dient que, per major seguretat jurídica, l’article 108 del Codi Penal es podria veure clarificat amb un redactat gens difícil de trobar. I que també, en relació amb aquest article, s’hi pot afegir perfectament una circumstància excloent específica a l’article 27 del mateix cos legal. Tot, preveient l’aplicació de l’apartat 2 de l’article 42 del Codi de Procediment, per arribar a la declaració de manca de responsabilitat penal si mai s’haguessin instruït diligències.
  • #6 grand-mèreº
    (27/11/18 12:07)

  • #5 grand-mèreº
    (27/11/18 11:47)

    Ara la convido a un hipotètic cas. Segons el Vaticà la vida sorgeix del mateix moment en què hi ha un òvul fertilitzat. Una mola hidatiforme, o un embaràs molar, és el resultat de la fertilització anormal d'un ovòcit (ovari). Que resulta en un fetus anormal. La placenta creix normalment amb poc o cap creixement del teixit fetal. Aquesta massa viva que segons el Vaticà és una vida; si no s'extirpa immediatament, la mare mor i la tumoració (viva) també. Andorra aquest seria el resultat de no practicar un avortament.
    Digui'm on podem ser pragmàtics en aquest cas. Expliqui a la família quina és la causa per la qual la seva familiar ha mort. La real, la del dogma, la de la imposició delicada i fluida en la qual vivim.O com va dir tant encertadament Simon Duró i podem explicar-lis de ben segur per consolar-los "aquests casos s'han de resoldre de manera discreta"

    Respondre
  • #4 Guillem Forné
    (27/11/18 11:40)

    Merci per la info Grand-mère, jo també m'ho estava mirant i volia comentar un detall que, si més no, trobo força curiosa, parteixo del fet de que l'Article 107 així com el 109 són ben raonables, l'avortament no consentit i l'avortament per imprudència ha de ser penat, sense cap dubte, però fixeu-vos en un detall del 108, diu: "El qui produeixi l'avortament d'una dona..." penso sèriament que això està mal escrit, el que produeixi l'avortament D'UNA DONA pot interpretar-se com que s'ha avortat a la mateixa dona, el text hauria de dir: El que produeixi l'avortament A UNA DONA... no té cap sentit que es produeixi l'avortament d'una dona, no la estàs avortant a ella, si no a l'embrió, per tant, l'Article 108 podria interpretar-se que pena el fet d'avortar a una dona, algo així com matar-la, clar, davant d'un batlle, un metge perfectament podria alegar que ell no ha avortat a cap dona, per tant, el nostre Codi Penal, encara que sigui per un error gramatical, no està penant l'avortament. jeje

    Respondre
  • #3 grand-mèreº
    (27/11/18 11:35)

    Ajá .Doncs "no lo veo" lo de navegar delicadament entre els esculls del 107/108//109 tots tres anuncien el mateix ,avortes vas a la presó el ginecòleg que t'ha atès. I es mantenen els 3 supòsits violació,malformació,risc de la vida de la mare. No veig que el pragmatisme es pugui aplicar aquesta llei, de fet a qui hauríem de demanar aquesta virtut en concret són al copríncep de la mitra?, bàsicament per què és ell el que interfereix en un canvi legislatiu. Per què en un dogma és difícil ser pragmàtic sense caure en hipocresies.
    Les lleis no serveixen precisament per esclarir justament possibles conflictes?, ens convida el tan nostrat de feta la llei feta la trampa? No som aquí en aquest punt de la història per què la Constitució va ser creada per acontentar a moltes maneres diferents de pensar (com són precisament els dos coprínceps) i lamentar-nos després del conflicte legislatiu, social que això comporta?

    Respondre
  • #2 grand-mèreº
    (27/11/18 11:19)

    Oferim gratuïtament el text legal que menciona la Bibiana per facilitar-vos la feina d'entendre el tema:
    Article 107. Avortament no consentit
    El qui produeixi l'avortament d'una dona sense el seu consentiment ha de ser castigat amb pena de presó
    de quatre a deu anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària de fins a deu anys.
    Les mateixes penes s'han d'imposar en cas que el consentiment de la dona s'hagi obtingut mitjançant
    violència, intimidació o abús de la vulnerabilitat de la víctima derivada de la seva edat, incapacitat o circumstància
    similar.
    La pena s'ha d'imposar en la meitat superior quan la conducta s'hagi comès per una de les persones descrites
    en l'article 114 o s'hagi realitzat sobre un menor d'edat o davant d'un menor d'edat.
    La temptativa és punible.
    Article 108. Avortament consentit
    1. El qui produeixi l'avortament d'una dona amb el seu consentiment ha de ser castigat amb pena de presó de
    tres mesos a tres anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària per un període fins a cinc anys.
    2. La dona que produeixi el seu avortament o consenti que una altra persona l'hi provoqui ha de ser castigada
    amb pena d'arrest.
    3. La temptativa de la conducta descrita en el primer apartat és punible.
    Article 109. Avortament imprudent
    1. El qui per imprudència greu causi un avortament ha de ser castigat amb pena d'arrest o multa fins a
    30.000 euros.
    2. Quan l'avortament es cometi per imprudència professional s'ha d'imposar a més la pena d'inhabilitació
    per a l'exercici de professió o ofici fins a tres anys.
    3. L'embarassada no ha de ser penada per aquesta infracció.

    Respondre
  • #1 grand-mère
    (27/11/18 09:19)

    Espero que valgui la pena rellegir lleis per contestar-la. Per què així gratuïtament ja li dic d'entrada que em deurà una bona tassa de té verd.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts