x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Jo abdico

Actualitzada 12/11/2018 a les 21:23
Hi ha verbs que tenen una càrrega semàntica de categoria especial. Abdicar, per exemple. N’hi ha que el volen considerar com a sinònim de dimitir, i no és així. No abdica qui vol, sinó qui pot, i és paraula que, en sentit estricte, només s’hauria d’aplicar a les monarquies. Els reis abdiquen, mentre que els plebeus dimiteixen. Poc s’haurien imaginat el comte Roger Bernat III de Foix i el bisbe Pere d’Urg que el seu pacte de pau, evolucionat, transformat i ara renascut per la via constitucional, hauria estat vàlid durant més de vuit segles. I això que els signants dels pariatges vivien en un temps en què l’eternitat era un concepte tangible i rellevant, perquè no hi havia cap més termini temporal que el que marquaven els designis divins. Fa uns anys, el copríncep Sarkozy va amenaçar, en discurs pronunciat a la plaça del Poble, amb l’abdicació si no es feia bondat fiscal. Ara ens arriben des de la Ciutat del Vaticà uns advertiments similars: que la prima línia vermella de l’avortament no es pot travessar. Això ja se sabia des del primer dia, però alguna cosa no acaba de rutllar del tot si el país ha d’estar pendent del què diran. L’article tercer de la Constitució diu que la sobirania resideix en el poble andorrà. El següent estableix el coprincipat parlamentari com a règim polític. L’any vinent hi ha eleccions. Serà un bon moment perquè tothom parli clar: les ambigüitats i les zones d’ombra són dolentes en política, perquè poden desembocar en el cinisme, que és el gran pecat públic d’aquest segle.
  • #3 Pere
    (13/11/18 11:10)

    El Rei d'Aragó, no volia més rebel·lions i conflictes en el seu regne i va obligar als seus subdits a signar els Pareatges. Andorra formava part de la Corona d'Aragó.

    Respondre
  • #2 ignorància
    (13/11/18 10:00)

    El senyor Villaró no és precisament un amant del significat de les paraules, de les etimologies ni del coneixement en general del que escriu. Es pot abdicar d'idees, de llocs, de sentiments... si un no ho sap per cultura general, almenys, podia mirar el diccionari.

    Respondre
  • #1 padrinak
    (13/11/18 07:53)

    Potser ja és hora d'emancipar-se

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts