La tribuna

Bones notícies

Un dia qualsevol faig una prova en un diari i apunto les notícies internacionals que hi surten, per rigorós ordre d’aparició. La prova no és simulada, sinó absolutament real

Creat:

Actualitzat:

Un dia qualsevol faig una prova en un diari i apunto les notícies internacionals que hi surten, per rigorós ordre d’aparició. La prova no és simulada, sinó absolutament real.

Primera notícia: robots creats amb la voluntat de matar. Segona: Trump dinamita el tractat de desarmament. Tercera: caravana de migrants avança cap a la frontera. Quarta: la nova versió saudita diu que Khasoggi va ser estrangulat per error. I cinquena i última: a Polònia, els ultranacionalistes guanyen les eleccions locals.

Tal dia farà un any, però en termes generals aquesta és la tònica habitual quan cada matí mires les pàgines dels diaris. Quasi tot són males notícies.

Potser per aquest motiu fa cosa d’una setmana em va fer molta gràcia veure un petit requadre, quasi insignificant, que informava d’una bona notícia. En qualsevol cas, el que em va sobtar és que no la posessin en tota la plana. Jo l’hagués posat a la portada. Aprofito, doncs, per colar el meu titular.

La capa d’ozó s’està recuperant.

La comunitat científica confirma que la capa que ens protegeix dels efectes cancerígens de la radiació solar s’està recuperant a un ritme d’entre un 1% i un 3% cada deu anys.

No sembla una xifra extraordinària, però ho és, sobretot si tenim en compte que quatre dècades enrere les previsions eren absolutament catastròfiques, fet que va motivar el Protocol de Montreal, destinat a lluitar contra l’emissió de certs gasos i a prohibir els clorofluorocarbonis (CFC) que abans eren a tot ar­reu; qualsevol esprai en portava.

L’aplicació del tractat i la prohibició dels CFC durant aquests últims anys ha permès que ara les previsions ja siguin molt optimistes, fins al punt que el forat es podria recuperar totalment a partir del 2030 a l’hemisferi nord i a les regions polars el 2060.

Sols hi ha una petita xacra. A l’est d’Àsia s’han detectat noves emissions de CFC-11. No cal ser gaire llest per saber d’on vénen i entendre que no es pot produir a qualsevol preu, sense que importin les condicions laborals ni el dany al medi ambient.

Però centrem-nos en les bones notícies.

La disminució de la capa d’ozó demostra que la desastrosa situació ambiental del nostre planeta encara és reversible, que es pot fer molta feina i emprendre moltes accions per retornar a una certa normalitat. També aquesta és una bona notícia.

I quan les llegeixo, penso –crec que hi ha hagut alguna temptativa en aquest sentit– que m’agradaria poder accedir a un canal de notícies, un diari, on totes les notícies fossin bones i contribuïssin a alegrar la vida al personal. No dic mentides; dic sols bones notícies. Per canviar una mica la dinàmica.

Segurament seria un diari prim com el paper de fumar però almenys començaríem la jornada de més bon humor.

tracking