Foc i lloc

Navegació i força d'inèrcia

Respectar les regles de la navegació sempre és útil!

Creat:

Actualitzat:

El remarcable emplaçament geogràfic d’Andorra, enmig dels Pirineus i no gaire lluny del Mediterrani, permet als seus habitants, o almenys a una part d’entre ells, viure i gaudir de dues aficions que semblen a primer cop d’ull contràries, per no dir contradictòries. D’una banda, la muntanya, amb unes esplèndides pistes d’esquí per a l’hivern, i a l’estiu, entre altres, multituds de passejades en plena natura, la Vall del Madriu, patrimoni mundial de la Unesco des de fa tants anys que ni ho recordem! De l’altra, el mar, que ofereix uns paisatges radicalment diferents i unes activitats aquàtiques, de les quals es pot gaudir sense límit. No amagaré que intento aprofitar tant com puc ambdues possibilitats. En particular la de l’aigua, fins al punt que fa uns anys enrere vaig decidir intentar aconseguir la llicència per navegar al llarg de les costes. A aquest efecte, vaig seguir els cursets dispensats per uns professionals en la matèria, ensenyament de gran interès que, i me’n vaig adonar aleshores, es podia aplicar a molts altres àmbits. Avui em limitaré a esmentar un d’aquests aprenentatges que m’ha semblat força instructiu, és a dir, aquest en què els professors et desvelen els misteris de la força d’inèrcia.

T’expliquen i t’il·lustren, amb exemples sempre divertits, que una maniobra brusca, duta a terme en un vaixell de grans dimensions, té unes conseqüències del tot diferents que la mateixa en un de pocs metres d’eslora. Així, el capità d’una gran embarcació, si mai s’equivoca, disposa d’un temps suficient per a corregir el seu error. La seva maniobra tardarà a produir els seus efectes, de tal forma que quasi sempre, si és prou atent, podrà rectificar. Això es deu a la força d’inèrcia, que alenteix l’execució del moviment i permet evitar una desgràcia.

Ara bé, en un petit vaixell de recreo, la situació és radicalment inversa. Qualsevol maniobra precipitada comporta unes conseqüències immediates que difícilment es poden contrarestar. I, per aquest motiu, és necessari, en aquestes circumstàncies, extremar les precaucions abans d’actuar. I, òbviament, en el moment actual, no em sembla escabellat aplicar aquesta prudència en altres àmbits que el de la nave- gació.

tracking