Foc i lloc

Lloguers, segueix el problema

Fa just un any escrivia sobre el problema dels habitatges de lloguer residencial

Creat:

Actualitzat:

Fa un any parlàvem que l’augment dels lloguers s’estava convertint en un problema real. I la situació segueix empitjorant. No podem dir que és un problema exclusiu al nostre país. Fa pocs dies veia un programa a la televisió on una parella explicava que se’ls havia apujat el lloguer el doble sense cap tipus de millora a l’habitatge, i que amb aquesta pràctica ja havien marxat quatre veïns més del mateix edifici. Divendres passat, mentre compartia tertúlia amb altres tertulians, van fer referència que coneixien personalment casos d’augments importants del lloguer sense cap tipus d’explicació. Fa pocs dies l’AGIA considerava que l’augment dels lloguers de pisos oscil·lava el 10% i que els augments superiors eren casos aïllats. Però les dades subjectives no semblen mostrar això.

El Raonador del Ciutadà ha engegat una campanya perquè les persones que estan vivint una situació similar ho denunciïn. Fins al moment, ja hi ha 66 expedients oberts relacionats amb augments del lloguer, un nombre que ha crescut ràpidament.

Perquè és important denunciar aquest tipus de situacions? Doncs per conèixer la magnitud del problema de l’habitatge, les dades són la foto més fidel del que realment està passant.

I amb l’arribada dels treballadors temporers per cobrir els llocs de treball per fer la temporada d’hivern, es tornarà a repetir una situació que ja es va viure l’any passat. No deixa de ser un problema de resolució complexa i difícil. Existeixen diverses mesures que es poden aplicar, potser, i des del meu punt de vista, les que són a més curt termini haurien de ser bastant intervencionistes, cosa que no agrada.

En altres indrets, els beneficis fiscals a favor dels propietaris que mantenen els lloguers dintre d’uns preus acceptables amb pujades que no superen l’IPC, poden ser estímuls per aflorar pisos que actualment es troben tancats.

El projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, a tràmit parlamentari, no podrà donar solució a la situació actual, mentrestant, el que sí que podem fer és una reflexió per part de tots. Tots podem tenir a les nostres mans part de la solució, i cal que hi hagi consciència i molta generositat per part de tots.

tracking