x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Avortament... Parlem clar!

Actualitzada 07/10/2018 a les 06:57
Amb la Constitució a la mà, i em sap greu de discutir-li-ho al Sr. Pere López Agràs, un projecte de llei pel dret a l’avortament és incompatible amb el nostre model d’Estat. És l’equació impossible. En tot cas, potser el conseller disposa d’una carta amagada i fascinant que jo no preveig. Penso que la seva proclama al parlament va ser un brindis al sol.
D’una banda, és evident que el nostre arquetip institucional ha estat garantia de la supervivència d’Andorra. L’equilibri que ens du el Coprincipat ens ha transportat vers la modernitat inequívocament. Els Coprínceps han estat la clau i el fil conductor.

D’altra banda, el dret a l’avortament (en els tres supòsits o els que siguin) és un fet imparable dins del món en què ens desenvolupem. La demanda està aquí, al carrer i és ben legítima.
Doncs anem a matisar: a la vella Europa, un canvi tranquil de patró institucional vers una mena de república, no comportaria en cap cas un tsunami, una vegada assolida la integració plena d’Andorra dins l’àmbit social, econòmic i fiscal de l’entorn que ens homologa i que ens avalua contínuament.

Matisem més: una república? Quin tipus de república? A la francesa, en què el president sense dur corona és el rei? A la italiana o a l’alemanya, en què el president ni pincha ni corta?
Si fem l’exercici de despullar-nos de tota opacitat, podem dir que les interrupcions d’embaràs d’andorranes i residents, realitzades als països limítrofs, tenen una cobertura de la CASS alineada amb altres actes mèdics pautats. Una altra cosa seria exigir que s’accepti sense embuts el dret a l’avortament amb llum i taquígrafs, que també.

Personalment entenc que cal obrir el meló de forma adulta i serena, desgranant tota la informació amb les conseqüències que surin i que el poble andor­rà decideixi, afronti i assumeixi sobiranament el paquet. Jo personalment ho demano perquè ara i avui no vull precipitar-me, com diu un conseller massanenc, fent un salt al buit.
  • #5 padrinak
    (08/10/18 17:30)

    I d'altra banda i pel que estic llegint en altres opinions del dia d'avui hi ha certes incoherències dins de la mateixa Constitució que caldria urgentment valorar.

    Respondre
  • #4 padrinak
    (08/10/18 17:28)

    Un bon punt de vista. Potser en el que no veig tan clara és l'afirmació que els co prínceps ens han portat a la modernitat. No. Ha sigut una causa i efecte del BPA i crec que serà qualificat d'accident històric tal com els esdeveniments ens van mostrant. L'interès d'Andorra a entrar a la Comunitat Europea/Internacional no és ni ha sigut de manera voluntària;i molt menys per acció de cap dels dos coprínceps.
    Després tenim el que se suposa és el pal·li que ens protegeix i protegirà de qualsevol mal. El Vaticà. Doncs sols comentar-te que després de tots els milers de casos de pederàstia que estan anunciant-se cada mes (i no falla) no et dic en el que queda la reputació d'aquesta institució religiosa. Segur que voleu ser acollits sota aquest paraigua?

    Respondre
  • #3 RJ
    (07/10/18 10:40)

    A Andorra l'avortament se'n diu tècnicament "raspat vaginal" i tots contents.

    Respondre
  • #2 Eduard López Mirmi
    (07/10/18 10:19)

  • #1 Ernest
    (07/10/18 09:19)

    Que l'acte mèdic està cobert per la CASS? T'has preparat el tema, eh? No, només poden avortar les dones que es poden permetre desembutxacar de 400 a 1000€. Les que no, no. Deixeu la política de la por, “dones: si voleu drets, tot el pack, avortament i debacle institucional”. Prou amenaces, el poble és sobirà i avortar un dret segons les UN. 

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts