x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Parles català?

Quin país es planteja que els treballadors no utilitzin la llengua oficial?
Actualitzada 12/09/2018 a les 20:57
No soc una persona a qui li agradi massa anar de compres però de tant en tant, quan tinc la nevera massa buida, manquen productes de primera necessitat o toca renovar la roba dels armaris, m’obligo a fer-ho (quin remei, em direu!). Fa unes setmanes vaig anar “al centre”, com solen dir els habitants de les parròquies no cèntriques, per dur a terme aquesta tasca que no m’entusiasma gens. Més concretament vaig decidir, tenint en compte els productes que necessitava, centralitzar les meves compres en un conegut centre comercial de l’avinguda Carlemany. Vaig entrar primer en una perfumeria i vaig demanar a una de les venedores presents el que necessitava. Ho vaig fer en català i ella em va respondre en castellà. Vaig continuar, evidentment, utilitzant al llarg de l'intercanvi la meva llengua però ella, malgrat viure i treballar a Andorra, va continuar en la seva llengua, fins i tot en el moment de donar les gràcies o acomiadar-se, paraules molt bàsiques al meu entendre. En cap moment es va excusar de no parlar la llengua del país, ja que crec que si m’hagués explicat que estava estudiant la llengua, que encara no la dominava però que l’entenia, la meva reacció hauria estat diferent. Però no ho va fer i malgrat la meva insistència a utilitzar la llengua catalana va continuar utilitzant la seva. El mateix em va passar minuts després a la farmàcia del mateix centre comercial, tant amb la venedora com amb la caixera. Aquests exemples no són fets aïllats a Andorra i estic segur que es repeteixen cada dia en molts comerços. Quin país es planteja que els seus treballadors no utilitzin la seva llengua oficial? Crec que si no dediquem esforços i no som més exigents amb l’ús del català aquesta llengua serà cada vegada menys utilitzada. I la legislació que actualment existeix i l’empara no és clarament suficient, ja que si fos eficaç no ens trobaríem davant d’aquestes situacions de manera tan sovintejada.
Veure’n més
13
El més...
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2022 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts