De la meva agenda

Llança't

‘Llança’t cada instant’, és molt més que una cançó que aviva les flames del foc de camp dels campaments Caina i Tamarros d’AINA

Creat:

Actualitzat:

Llança’t cada instant, és molt més que una cançó que aviva les flames del foc de camp dels campaments Caina i Tamarros d’AINA. Llança’t, que un llapis mai no dibuixa sense una mà, és l’aventura de 26 joves de més de 18 anys que segueixen el curs per titular-se com a monitors/ores. Fa 6 estius que AINA, durant la segona quinzena d’agost, organitza el curs per titular-se com a monitors/ores. Per aquest motiu AINA creà l’espai de la font de Sant Marc, la placeta del Grup Sardanista Montser­rat, l’amfiteatre Santa Anna i el taller classe Sant Galderic. La durada del curs consta de 310 hores, de les quals 150 hores són presencials i es donen durant 13 dies residencials a l’alberg canillenc.

El claustre de professors que imparteixen altruísticament les classes des del voluntariat als futurs monitors i monitores provenen d’una de la trentena d’escoles reconegudes per la direcció general de joventut del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya: Pere Tarrés, Verge Blanca de Lleida, Fundació d’Esplais Mare de Déu de Núria del bisbat d’Urgell.

Els alumnes són monitors d’AINA, de l’Esplai la Bordeta, Estiu Claver, la Guardialada de Cervera, la Fundació Catalana de l’Esplai, del Xino-Xano de Sió i Guissona, Esplai Sant Ignasi de Lleida, Santa Maria de Meià, Gaspar Portolà de Balaguer, Esplai Apa, som-hi! De Curvià de les Garrigues, el Llamp d’Andorra. AINA fa do del curset per recompensar la bona feina professional i vocacionada de servei als ainistes sense esperar res a canvi. Sento que el cor / ja no para de bategar. / I diu que em llenci. Els joves alumnes són conscients que l’educació en el lleure dels infants i joves té, en ple segle XXI, on els polítics teoritzen a la universitat d’Estiu de Prada, sobre reformes i més reformes, una gran força transformadora.

Educar en el lleure i a través del lleure és una manera eficaç de fomentar la participació activa i de contribuir al creixement personal dels joves més enllà de la família i l’àmbit escolar i és capaç de generar més igualtat d’oportunitats i més justícia social. AINA, com els esplais participants al curs de titulació de monitors/ores, va néixer per ser una escola de vida i transmissora de valors. Un polític em demana “si a les colònies d’AINA adoctrinem”. Responc: “AINA, com totes les escoles de lleure, ensenya a caminar i posa fites: el compromís, la responsabilitat, el respecte, la cooperació, la solidaritat... i tots els GR que calgui per tal que no hi hagi infant i jove sense camí, a la vegada que construïm una societat de tots i per a tots.”

El títol oficial de monitor, educador en el lleure, és eina de treball perquè l’estiu 2019 puguin fer millor la seva tasca educativa en els esplais, cases de colònies, activitats extraescolars, menjadors, escoles, ludoteques, centre oberts... i també en feines del Tercer Món.

El més important de Llança’t, el que faig a cada instant / és la força que em fa més gran... és l’aprenentatge que serà útil al llarg de la seva vida personal i professional com ara la iniciativa, el treball en equip, els projectes, parlar en públic, mamar l’essència del teu país: muntanya, natura, tradicions, llengua, espiritualitat.

Viure una visió integral de la persona amb totes les seves dimensions, des de les cognitives o relacionals fins a les transcendentals o espirituals. Conreem el ser: conviccions; el saber: idees; els saber fer: realitzar-se; el saber relacionar-se: els altres, la natura, la comunitat. En la persona el cap (raonar), el cor (relacionar-se) i la mà (obrar, ajudar) van indefectiblement unides. Llança’t! Seré un tros de l’univers, / que no nota el pas del temps.

Els cursetistes a l’eucaristia del diumenge a l’Armiana ofrenen a la meva Confident el seu agraïment del curs de la FEMN i AINA. Li canten: “Tu has omplert la meva vida/ estimant-me de debò. /Jo voldria, Mare bona, ser com Tu. Ave Maria.”

tracking