Paraula i vida

Geolocalització i orientació

Sovint ens cal comprovar la nostra posició com a deixebles del Senyor

Creat:

Actualitzat:

Els actuals dispositius electrònics ens ofereixen una quantitat extraordinària de possibilitats. Són tantes que ni les usem diàriament ni arribem a conèixer tot allò que podem fer amb els nostres telèfons intel·ligents o tauletes.

Un dels serveis que sovint utilitzem amb els nostres Smartphones és el sistema de geolocalització per saber quina és la posició geogràfica del nostre dispositiu electrònic. El nostre aparell, connectat a una xarxa de comunicacions per mitjà d’un receptor de GPS, ens indica en tot moment en quin punt ens trobem, si no falla la connexió, evidentment.

No ens resulta gens estrany veure persones que van alternant la seva mirada entre el seu dispositiu i les indicacions dels carrers per tal d’arribar a l’indret que estan cercant. Molt sovint la geolocalització va unida a l’orientació, ja que ens interessa saber on ens trobem per tal d’orientar-nos i arribar al lloc que volem.

En el fragment de l’Evangeli d’aquest diumenge també podríem dir, en certa manera, que es dona una situació de geolocalització i d’orientació encara que ni Jesús ni cap dels seus deixebles gaudien dels nostres avenços tecnològics. Però sí que els deixebles necessitaven situar-se, saber on eren i decidir cap a on volien anar. És clar que sabien orientar-se i coneixien camins i dreceres per fer més curt el camí. Però el que els comportava més esforç era saber on es trobava la seva vida, la seva existència. I això no es solucionava definint un lloc, ni tampoc avui ho resoldríem donant unes coordenades exactíssimes.

L’escena de l’evangeli ens descriu el moment que molts dels deixebles de Jesús l’abandonen i ja no van més amb ell. Ja veiem que no es tracta únicament d’un seguiment físic, sinó de confiar en una persona i en un missatge que realment sigui portador de vida. Per això Jesús pregunta després als dotze: “¿Vosaltres també em voleu deixar?” I Pere, en nom dels Dotze li respon: “Senyor, ¿a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna.” Els Dotze estan amb Jesús, podríem dir que estan tan geolocalitzats com, si em permeteu l’atreviment del neologisme, corlocalitzats. El seu amor, el seu cor l’havien posat en el Senyor i la seva vida estava orientada pel missatge i la vida de Jesús.

Sovint ens cal comprovar la nostra posició com a deixebles del Senyor. De la mateixa manera que ens situem amb els nostres smartphones i ens orientem per arribar al nostre destí, també ens cal mirar on ens trobem per orientar-nos bé. Però necessitem connectar-nos. L’Esperit ens ofereix aquesta connexió totalment gratuïta i segura amb Déu per tal de comprovar en quin punt ens trobem i orientar-nos correctament.

tracking