Foc i lloc

'Violator'

El disc de Depeche Mode demostra que la societat canvia per fer un món millor

Creat:

Actualitzat:

Està sonant a la meva cadena musical Enjoy the Silence.

L’any 1990 el grup anglès de música electrònica Depeche Mode llançava al mercat el seu setè disc. Violator (violador) és el nom que va posar la banda a la seva obra. Aquest disc, amb una rosa vermella sobre una portada negra, ha esdevingut un referent mundial de la història de la música. Molts dels que en la dècada dels 90 érem joves, vam viure, sentir o ballar les seves cançons. Inclús en el fons dels nostres armaris el trobaríem. Diuen que el 2009, abans de l’entrada de les grans plataformes digitals de música per internet, se n’havien venut més de 13 milions i mig de còpies.

Està sonant Halo.

Quin èxit tindria el 2018 un disc anomenat Violator? Quants se n’haurien venut el dia d’avui? Molt possiblement, en l’actualitat, una banda que volgués publicar un conjunt d’èxits i volgués tenir certa transcendència, no li posaria aquest nom. A qui li passaria pel cap anomenar un disc amb aquesta paraula? I és que només veure-la escrita ja provoca un gran rebuig. Està sonant World in My Eyes.

Per sort, en alguns aspectes la societat des del 1990 ha evolucionat a millor i casos com els de La Manada a l’Estat veí del sud provoquen un extraordinari rebuig, i fins i tot són motiu de grans concentracions de protesta als carrers de moltes ciutats. Són fets repugnants que lamentablement es produeixen arreu del planeta i que a poc a poc van sent rebutjats i els seus promotors castigats. Queda moltíssim per fer, però el fet de reconèixer el problema ja és un bon avenç.

Està sonant Personal Jesus.

El disc de Depeche Mode és un exemple clar que la societat per sort es transforma a poc a poc per a fer un món millor. De ben segur que no a la velocitat ni en tots els camps que voldríem, però és simptomàtic que avui siguem molt més sensibles a temes com el rebuig a les violacions, la defensa del dret a l’avortament en els tres supòsits (violació, perill per a la vida de la mare i fetus inviable per a la vida), la denúncia de la violència domèstica o la indignació per la bretxa salarial de les dones. Aquestes són lluites que, tard o d’hora, es guanyaran. No s’ha de defallir.

Està sonant Sweetest Per-fection.

tracking