Foc i lloc

Consell General i ciutadans

Durant la 31a Diada Andorrana a la 50a UCE, a Prada, es va discutir sobre el parlamentarisme andorrà

Creat:

Actualitzat:

El tema en el qual vaig centrar la meva intervenció va ser Com promoure l’apropament entre el Consell General i els ciutadans.

Cal destacar que els ciutadans d’Andorra els últims anys han expressat un malestar social, i moltes han estat les accions de desaprovació i de baixa confiança cap a les institucions.

Part dels fets que provoquen aquesta manca de confiança i que frenen la democratització es poden atribuir al nostre disseny institucional, al sistema electo- ral i als canvis socials de la pròpia política, la qual en molts casos no és capaç de donar resposta als reptes que la modernització o la pròpia evolució de la societat planteja.

En el procés de democratització parlamentària conviuen dos fenòmens diferents, per una banda la representació de les diverses ideologies dins de l’arc parlamentari, que en funció de la representativitat, millora o empobreix el debat; i per una altra banda, el poder de l’executiu, que afecta de forma directa sobre l’aprovació dels textos legislatius.

Però alhora s’hauria de començar a analitzar si tots els ciutadans amb dret de vot tenen les mateixes oportunitats per accedir a la política.

Que hi hagi sectors de ciutadans no representats pot dificultar el fet d’aconseguir un debat plural, en canvi si tots els sectors econòmics i totes les vivències fossin capaces de reunir-se al voltant del Consell General, aquest cobriria totes les expectatives.

La pròpia funció legislativa constitueix l’espai cívic on es debat, es negocia, es construeixen consensos, es reelaboren acords i es redacten lleis que regulen i guien la societat.

Les lleis fruit del debat parlamentari donen resposta a les necessitats de la majoria de ciutadans o només dels grups de poder o lobbies?

El debat pot ser enriquidor si en ell hi conflueixen diverses sensibilitats i entre tots s’arriba a un text legislatiu que representi un equilibri sense guanyadors ni perdedors, sense persones que sentin que es troben excloses del resultat degut que aquest s’allunya inexorablement de la seva realitat i els condueix de forma irremeiable a l’exclusió. En definitiva, unes lleis que afavoreixin la integració de tots els ciutadans.

tracking