Paraula i vida

Amb quin pa ens alimentem?

Menjar el pa significa al·legòricament la manera de viure, l’escala de valors...

Creat:

Actualitzat:

Aquests diumenges del mes d’agost, a l’evangeli llegim la conversa de Jesús amb els jueus a la sinagoga de Cafarnaüm. La tarda abans havien menjat tant com havien volgut, quan Jesús multiplicà el pa per a tota la multitud.

Jesús els explica aquell signe del pa que alimenta. Com a bon pedagog, va conduint l’atenció dels seus interlocutors vers interessos superiors. Vol elevar el pensament dels jueus de les preocupacions purament terrenals a les que condueixen a la vida eterna: “treballeu pel pa que es conserva sempre i dona la vida eterna”.

En el llenguatge bíblic, el pa indica tot el que l’home necessita per viure. En el Parenostre diem: “el nostre pa de cada dia, doneu-nos, Senyor...” Menjar el pa significa al·legòricament la manera de viure, l’escala de valors, els objectius d’una persona. Podem constatar que, en la vida, a més de la fam física, la persona humana sofreix unes altres fams que no saciem amb l’aliment ordinari. Són la fam de vida, d’amor, d’eternitat...

Si mirem entorn nostre, ens adonarem que hi ha moltes persones que, de grat o per força, en tenen prou de satisfer les necessitats corporals.També coneixem persones per a qui el seu objectiu és acumular diners, tenir poder. O qui es troba bé en el seu orgull o en la seva vanitat.

Però les dones i els homes dels nostres dies podem aspirar a interessos superiors, que omplin el cor i donin una altra dimensió a la vida.

Jesús els diu als jueus que l’escoltaven: “el meu cos és veritable menjar i la meva sang veritable beguda. Qui menja la meva carn i beu la meva sang està en mi.”

Jesús ofereix, a qui hi estigui interessat, l’aliment que satisfà aquella fam més profunda de l’home, l’aliment de l’esperit. El seu Cos és el veritable aliment en forma de pa. La seva Sang és la veritable beguda en forma de vi.

No es tracta d’un menjar qualsevol per alimentar el cos. Menjar el Cos de Crist és entrar en comunió amb Ell, amb la seva paraula, amb la seva persona. El Cos de Crist és el pa per a tots els temps, capaç de donar vida, la vida eterna, perquè la substància d’aquest pa és l’amor i el mengem en la taula de la llibertat.

tracking