x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Indígenes, autòctons, ...

Pobres entre els pobres, vulnerables entre els vulnerables, persones amb drets
Actualitzada 13/08/2018 a les 20:34
Coneguts com a indígenes, autòctons, aborígens, són, per sobre de tot, persones amb drets. Segons les NU, els pobles autòctons són molt diversos. S’estima que hi ha més de 5.000 grups diferents, que són presents a uns 90 països i que parlen 7.000 llengües. Els aimares del Perú, Bolívia i Xile; els utari al Japó; els saami als països nòrdics; els maoris de Nova Zelanda; i els pigmeus Baka del Congo i Camerun en són uns exemples. Si bé aquestes comunitats constitueixen un 5% de la població mundial, es troben entre les poblacions més desfavorides i representen el 15% de les més pobres.
Tot i conservar un patrimoni material i immaterial ric i sobresortir en moltes àrees, entre les quals la farmacopea, les cançons, contes i balls, els brodats tradicionals o l’agricultura, estan particularment en risc. Considerats, en molts casos, els més pobres entre els pobres, els autòctons pateixen la marginació i el difícil accés als serveis socials bàsics, a l’habitatge adequat, a la terra i als recursos, a més de discriminació, explotació econòmica i falta d’autonomia per reivindicar uns drets que no coneixen.

Per la feina, conec força bé el cas dels Baka, dits aquí pigmeus però que per a ells té un significat despectiu (del grec pygmaios: de la mida del puny). Es creu que al Congo n’hi viuen uns 43.378 (l’1,2% de la població total), tot i que podrien ser més, ja que encara són nòmades. Només un exemple de la seva situació de vulnerabilitat i d’explotació: no poden ser titulars de terres tot i que són qui les conreen, i tenen una relació de servitud amb els bantús, ètnia majoritària i els seus propietaris. Viuen encara als boscos, en habitatges fets de fulles, i les dones (i nenes) pareixen soles sota els arbres.
Unicef, pioner al Congo a posar sobre la taula la problemàtica dels autòctons, treballa per canviar les normes socials i millorar el seu accés als serveis bàsics. Això, però, us ho explicaré en el pròxim article.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts