paraula i vida

La festa de Sant Joan

També l’Església celebra amb solemnitat la figura de Sant Joan

Creat:

Actualitzat:

Ens és fàcil associar una bona quantitat d’imatges al voltant del nom de Sant Joan. Tan sols cal que ens hi detinguem una mica i, sense haver de fer un exercici de memòria gaire gran, podem elaborar fàcilment una llista: persones que avui celebren el seu sant; esglésies i poblacions que porten el seu nom; dites populars d’aquesta darrera nit de Sant Joan; tot l’univers que configura la revetlla de Sant Joan (el menjar, les fogueres, els fallaires, els petards, etc.); les plantes que cal collir o els preparats que s’han d’elaborar aquesta nit... La llista, ho sé prou bé, podria allargar-se i afegir-hi, per exemple, que la data de Sant Joan per a molts estudiants representa gairebé l’acabament del curs escolar perquè les vacances d’estiu s’apropen. Encara que moltes d’aquestes representacions pertanyin a àmbits diferents queden com entrellaçades per la figura del personatge que avui celebrem. És una gran varietat de registres que ens permet adonar-nos que la popularitat de la figura de Sant Joan és realment molt significativa a casa nostra.

També l’Església celebra amb solemnitat la figura de Sant Joan, el fill d’Elisabet i Zacaries. Hi ha dos elements que litúrgicament corroboren aquesta afirmació. El primer és que de la persona de Sant Joan Baptista en celebrem dues festes en el calendari cristià. Avui és la festa del seu naixement i el 29 d’agost la commemoració de la seva mort. És l’únic sant del qual celebrem el seu naixement a diferència dels altres sants que ens fixem en el dia de la seva mort, perquè esdevé la data del seu naixement a la vida eterna. El segon aspecte que remarca la importància de Sant Joan Baptista és el que succeeix avui, precisament. Tot i ser un diumenge, la solemnitat del seu naixement se celebra igualment de manera litúrgica, és a dir, els textos bíblics i les oracions pertanyen a la solemnitat de Sant Joan i no als que correspondrien a aquest diumenge.

Tot això ens ajuda a veure la rellevància de Sant Joan Baptista. Tant popularment com litúrgicament la festa de Sant Joan no passa desapercebuda. I aquests dos grans aspectes queden ben associats pel motiu principal de tan gran celebració: la figura de Sant Joan. Ens diu l’evangeli de Sant Lluc que la gent parlava de Joan el Baptista i es preguntava: “Què serà aquest noi? Perquè la mà del Senyor era amb ell” (Lc 1, 66). Avui, amb certesa, podríem respondre: un home de Déu, sincer, valent, autèntic, humil, que va saber complir la seva missió amb fidelitat. Celebrem i valorem, per tant, aquestes actituds seves i que Sant Joan ens ajudi a viure-les.

tracking