La tribuna

Hàbits que transformen vides

Tal com dicta la lògica i com molt bé va remarcar el senyor Einstein, “no es poden obtenir resultats diferents fent sempre les mateixes coses”

Creat:

Actualitzat:

Molt sovint, en la societat en la qual ens trobem actualment, les persones volen solucions ràpides i efectives per a tot. De fet, el que dic és tan real que un gran nombre de persones, impulsades pels seus desitjos de millora, després del primer dia de l’any s’apunten al gimnàs per tal de poder perdre els excessos de tot l’any. No hi ha res de dolent en això. El que hi ha de frustrant dar­rere d’aquesta situació és que a dia 1 d’abril, tan sols quatre mesos més tard, més del noranta per cent dels inscrits al gener es donen de baixa. Falta de compromís? Falta d’automotivació? De disciplina? De perseverança? O potser una mica de tot?

El que està clar, és que més enllà d’aquesta realitat estadística, un gran nombre de persones sempre em demanen com poden canviar els resultats de les seves vides, sigui en l’àmbit que sigui. I jo no soc cap guru i no puc preveure quina és la causa de la seva situació i tampoc puc assenyalar quin és el camí que han de prendre, atès que això és responsabilitat de cadascú. Jo només tracto de donar les eines, de despertar la consciència i d’empoderar les persones perquè elles mateixes trobin el seu propi camí. I si hi ha algun factor realment decisiu, que encara no he esmentat en els meus anteriors articles, és el poder que tenen els nostres hàbits de transformar a través de resultats diferents, les nostres vides.

I un potser no té ben bé clar per on començar. I comença a escoltar tota classe de pensaments aleatoris que ens venen al cap i que fan que finalment ens sentim confusos. Però potser valdria la pena remarcar diferents coses. La primera, és que tal com dicta la lògica i com molt bé va remarcar el senyor Einstein, “no es poden obtenir resultats diferents fent sempre les mateixes coses”, per tant un ha de començar per preguntar-se: què és el que realment vull? (aquesta pregunta és vàlida i genèrica per a tots els àmbits). La segona cosa que hauríem de demanar-nos és: quin és el nostre pla d’acció i quant ens comprometem amb la realització de totes les accions pertinents per arribar al lloc on volem arribar? I finalment, un cop tinguem el pla d’acció, a banda de tenir perseverança, compromís, actitud positiva davant de les dificultats i un llarg etcètera, és absolutament essencial convertir les noves accions en nous hàbits, perquè finalment aquests hàbits ens condueixin al lloc de destí.

Hi ha una gran frase del filòsof grec Aristòtil que diu que “som el que fem repetidament, l’excel·lència, per tant, no és un acte, sinó un hàbit. Com a conclusió hauríem d’analitzar quins són els resultats que tenim a la nostra vida, i si escau i prenem el coratge suficient de ser autocrítics amb nosaltres mateixos, canviar les nostres accions i els nostres hàbits per poder, no només aconseguir els nostres objectius, sinó alliberar-nos de tots aquells resultats que conscientment no desitgem i poder canviar les nostres vides.

*Marc Romera, Escriptor i 'coach' andorrà

tracking