Actualitzada 07/05/2018 a les 06:42
El 19 de setembre del 2017, Frida Sofia va ocupar nombrosos titulars. La nena va ser l’única supervivent del terratrèmol que va sacsejar Mèxic aquells dies, i es veu que els equips de rescat feien mans i mànigues per desenterrar-la d’entre les runes. Aquesta nena no ha existit mai. Tampoc era certa la brama que parlava d’una noia que va matar accidentalment el seu avi, quan –diuen– va desendollar-lo del suport vital a l’hospital per poder carregar el mòbil. Són fake news. Notícies falses. Moltes d’elles naixen en portals irònics o de sàtira, però massa sovint s’acaben replicant en altres pàgines que les prenen seriosament i així, confonen, enreden i desinformen la ciutadania. La rellevància de les notícies falses ha augmentat en la política posterior a la veritat, una veritat feta de fets desconstruïts, mentides obertes i contouring informatiu. L’accés fàcil als ingressos de publi-citat en línia, l’augment de la polarització política i la popularitat dels mitjans de comunicació social (principalment Facebook News Feed) són alguns dels responsables de la propagació de notícies falses, que competeixen ferotgement amb les notícies legítimes. Els actors hostils als governs també generen i propaguen notícies falses, especialment durant les eleccions. I contra això només queda la –desvirtuada i menystinguda– tasca del periodista.
Persones que miren de recollir dades, contrastar-les i elaborar-les en un ambient cada cop més precari, per a consum ràpid d’una ciutadania que prefereix els titulars llampants a la realitat esmorteïda per l’anàlisi. Avui només se sent el soroll dels likes.
-
#4 Robert Capa
(08/05/18 20:51)
-
#3 mariscopatia
(07/05/18 12:17)
-
#2 Noemí
(07/05/18 09:59)
-
#1 Joan
(07/05/18 08:44)
Mentir. Tant antic com el primer homínid que va pronunciar la primera paraula, i de ben segur que va ser una excusa als pares.
Respondre-Ja m'he netejat les dents,mamaa
Per tant no es de sorprendre les fake news,ni sembla que hi hagi res de nou sota la capa del sol. La novetat?, els periodistes es veuen sotmesos més que mai a maquillar o directament inventar de manera indiscriminada a sou del qui paguen la nòmina a final de mes.
Ens sorprenem?, criminalitzem als mitjans per la seva il·luminació del seu codi ètic "ser escrupolosament objectiu" i els senyalem.
Ens queixem infantoloidament,però la culpa és tota nostra.Almenys hauríem de començar a ser una mica menys cínics i hipòcrites i acceptar la nostra responsabilitat,i de pas demanar la intervenció política per garantir la protecció de la informació.