paraula i vida

Primera predicació i primers deixebles de Jesús

Ho llegim a l’evangeli de Sant Joan i comença quan Joan Baptista fou empresonat

Creat:

Actualitzat:

Llegim, a l’evangeli de Sant Marc, la primera predicació de Jesús. El text comença amb una precisió de temps (quan Joan Baptista fou empresonat) i de lloc (a Galilea).

Sant Marc sintetitza la predicació de Jesús amb una frase en què hi ha dos verbs en indicatiu: “Ha arribat l’hora. El Regne de Déu és a prop.” I dos imperatius: “Convertiu-vos i creieu.”

“Ha arribat l’hora.” No es tracta d’un temps cronològic, de rellotge o calendari, sinó del temps oportú, el moment favorable. Com si Jesús ens digués: aquest és el vostre moment, aquesta és la vostra hora. Un temps que cal aprofitar. I és que amb Jesús el temps arriba a la seva plenitud.

“El Regne de Déu és a prop.” La proximitat del Regne de Déu és la veritat central de l’evangeli. Anunci joiós, sempre nou, de la salvació. Parlar del Regne de Déu vol dir que Déu és el centre de la vida, única i eterna raó de la nostra existència. La resta, tot i ser valors interessants, són relatius.

“Convertiu-vos.” Convertir-se etimològicament vol dir girar-se. Aquell que viu d’esquena a Déu no rebrà la llum del Regne si abans no fa un acte lliure de girar-se de cara a Ell. Com més caminem d’esquena a la Veritat, més ens n’allunyem. No es tracta de detalls, sinó d’una orientació global de la vida.

“Creieu en la Bona Nova.” L’efecte de convertir-se és creure en l’evangeli, la Bona Nova de Jesús. És acceptar de pensament, de cor i amb les obres, la Bona Nova de la vinguda i presència de Jesús.

Segueix la crida dels primers apòstols, els germans Pere i Andreu, Jaume i Joan, pescadors del llac de Tiberíades. La seva resposta és el prototipus de l’home que es converteix a Déu. L’home que ha mirat de fit a fit Jesús i decideix anar amb Ell. Jesús i els pescadors ja es coneixen.

Ara Jesús els fa una crida radical: que ho deixin tot i el segueixin. Els deixebles responen sense preguntar ni demanar explicacions. A partir d’ara, els quatre pescadors deixen les xarxes, el pare i la barca, i se’n van amb Jesús.

tracking