x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Suïcidi polític liberal incomprensible

O algun geni ha planificat l’estratègia política més brillant de la història d’aquest país o els liberals s’acaben de disparar un tret polític al cap condemnant-se a la intranscendència
Actualitzada 13/12/2017 a les 06:50
És molt possible que les meves limitacions intel·lectuals m’impedeixin veure el bosc més enllà de l’arbre. Ho reconec. Només veig l’arbre. Un roure ben ample on Liberals d’Andorra acaba d’estampar voluntàriament el cotxe. Ha provocat sense motiu aparent un accident del qual ja veurem si en surt viu políticament. Els gallardistes acaben de cometre l’acte polític més genial de la història d’aquest país o el més estúpid. Jo, ho admeto, després de donar-hi moltes voltes durant els mesos que dura aquesta mascarada, m’he perdut.
Atenció a la jugada. Han nomenat Jordi Gallardo candidat. Sembla un polític més o menys preparat però que fins ara no ha demostrat la més mínima tirada electoral. No ha estat mai cap de llista, però en els projectes als quals ha donat suport com a cara visible i màxim responsable (les parroquials i comunals a Andorra la Vella) el resultat no només ha estat dolent, sinó que fins i tot ha vorejat el desastre. Recorden el pacte amb Minguillón de les últimes comunals? Potser és un gran candidat, però a hores d’ara no hi ha ni un sol indici per sustentar aquesta projecció.
El nomenament, a més, ha estat una provocació a la cara d’Unió Laurediana, de Josep Pintat, de Ciutadans Compromesos i (opinió personal) de David Baró. Perquè si els liberals volen anar sols a les eleccions tenen tot el dret del món a elegir el candidat sense deixar participar d’altres en el procés. Però si la intenció (se suposa) és concórrer en coalició amb UL i CC el mínim és consensuar qui serà el cap de llista. Perquè serà també l’aspirant a cap de Govern de la resta. La sensació ha estat que els gallardistes han optat per xulejar uns i altres com si no els necessitessin per a res. No ho entenc.
A més a més, i reconec la paradoxa, els pesos pesants en aquesta coalició, en l’àmbit electoral, són els lauredians i els massanencs. Liberals d’Andorra té vuit consellers. Els números canten. Sant Julià aporta tres consellers (dos de la parroquial i un de la nacional pels vots lauredians a Ld’A) i la Massana, tres més (gairebé la mateixa fórmula). Evidentment no és matemàtic, però deixem-ho en tres (UL), tres (CC) i dos (Ld’A). Perquè aquest càlcul no vol valorar que va ser Pintat qui va propiciar la formació dels diferents comitès liberals. Pintat va saltar a l’arena política utilitzant una marca preexistent que se li acomoda. Però si hagués volgut crear un partit conservador i hagués competit amb un Ld’A liderat per Gallardo, quina seria ara la principal força de l’oposició?
I quin és el panorama? O algun mag de la política té una sorpresa ben gran amagada al barret de copa o els liberals passaran de tenir perspectives de ser alternativa de Govern a una travessia pel desert. El mag és Amadeu Rossell i el cop d’efecte és un pacte a les territorials amb Jaume Bartumeu i SDP? (1) Pactar amb el principal enemic històric dels liberals fins i tot pot fer-te perdre vots entre els teus, (2) la gent entendrà que si dos partits que eternament s’han declarat oposats ideològicament i passen a anar junts només pot ser per ambició pura de cadira i (3) Bartumeu i SDP són, a dia d’avui, tres i el corneta (amb tot el carinyo per al Víctor i el Delfí, que me’ls aprecio molt).
Gallardo necessitarà Déu i ajuda per fer llistes. Sant Julià i la Massana deixem-les estar, a menys que vagin a fer candidatures de xaranga. A Canillo ni en tenien ni en tindran. I no m’estendre més en els motius. Mereixen un article exclusiu. Tindran greus problemes per fer-ne a Ordino on, a més, la vacil·lada a massanencs i lauredians ha caigut fatal. Deuen tenir tanta poca visió política com jo, perquè tampoc ho entenen. Els queda Encamp, Escaldes i Andorra la Vella. En aquestes tres parròquies ja no eren favorits ni de lluny abans del trencament. Tot apunta a travessia pel desert amb tota una sèrie d’afiliats i comitès parroquials fent de Mourinhos i repetint cada cinc minuts als gallardistes allò del “per què? Per què?”
El conill del barret de copa és una bomba amagada? Quelcom que posi el Govern contra les cordes? L’únic que se m’acut és una sentència d’absolució al primer judici de BPA. No ho sé.
Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos, en canvi, tenen totes les opcions obertes. És l’as a la màniga de tenir gairebé garantida la pròpia territorial. (1) Poden anar amb els demòcrates en coalició plena perquè els rebran amb els braços oberts. (2) Poden donar suport a DA a la nacional i que UL i CC facin llista pròpia a les seves territorials. Com ja passava abans amb UL, després els consellers parroquials s’integren a la majoria al Consell. (3) S’emboliquen la manta al cap i fan una agrupació tipus l’antiga Canillo-la Massana, s’atrinxeren amb cinc o sis consellers i possiblement siguin el primer partit de l’oposició. (4) I aquesta es pot anar veient aviat. Donen un cop de puny a la taula i creen un nou partit per atreure simpatitzants d’ideologia liberal i fan un forcing als gallardistes. Anar a un partit que té cinc o sis consellers de sortida (i aquí pot entrar David Baró, continuar Josep Pintat o un tercer...) quan Ld’A ha descavalcat del cavall guanyador no és tan desgavellat.
I el meu dubte principal se centra a saber qui hi ha darrere. El rumor respecte que és Marc Forné qui ha donat el suport polític podria ser bo. No ho sé. Dubto que els gallardistes s’atrevissin a xulejar massanencs i lauredians sense un tòtem darrere. Però qui posa la pasta per a tot això? Ahir em va dir algú que tot és simple perquè obvio un element clau. “Follow the money”, em va dir, i ho entendràs tot.
  • #13 Joan Carles
    (13/12/17 17:21)

    Endavant la nova generació de polítics amb valentia. Endavant encara que no siguin dels meus. 
    Ningú parla dels interesos del sr. Pintat en el tabac i d'altres amb l'Unió europea, d'aquí l'acostament amb DA. La resta dels consellers els veig com a corders obeients. Que marxin a casa i no al grup mixt.

    Respondre
  • #12 Peret
    (13/12/17 16:40)

    Quan començarem a votar programes i no persones ?
    L'actual cap de govern deu estar content, "divide y venceràs"
    La meva àvia ja ho deia, nen no juguis amb foc que et pots cremar....

    Respondre
  • #11 estevet
    (13/12/17 14:56)

    Caram! A Andorra ja podem oblidar-nos de la dita "un berenar de negres" i substituîr-la per "un berenar de liberals andorrans"...

    Respondre
  • #10 Vuit anys més de marti
    (13/12/17 14:27)

    Acabeu de regalar una majoria absolutista al Martí per l'ambició desmedida d'uns quants que es pensen més del que són. 

    Respondre
  • #9 Follow the money
    (13/12/17 14:20)

    Molt bona tribuna. Haurà fet molta pupita veure que no han enganyat ningú i se sap qui està al darrere. 

    Respondre
  • #8 Josep M Roig
    (13/12/17 13:00)

    Toni va dir..
    Sí que llegeixes poc, deixa la Play !

    Respondre
  • #7 Toni
    (13/12/17 12:46)

    Sr. Poy, no és va enlloc amb anàlisis de tertúlies de cafè. Que les tertúlies de cafè es traslladin a les xarxes socials mira pot ser lògic, però en un diari que es vol seriòs fa riure. Per això molta gent comença a llegir mitjans purament digitals, al menys fan anàlisis més seriosos.

    Respondre
  • #6 Higini Martínez-Illescas
    (13/12/17 11:51)

    Doncs Ricard ja t'ho contesto jo desde l'òrbita de Ld'A. La gent que es queda a Ld'A son militants, carrecs de Ld'A, consellers comunals, consellers generals, simpatitzants, etc, que volen ser honestos amb l'electorat, i quan es voti a favor en contra d'una llei NO ha de ser un vot incomprensible o fosc sino ha de ser un vot de responsabilitat política vers als electors, estic d'acord que si fossin polítics calculadors els de Ld'A aguantes tot per tal de mantindre els pactes i per tant els consellers, però hi ha vegades repeteixo per honestitat política que has de ficar per devant la disciplina del partit, grup, devant de la disciplina del líder.

    Respondre
  • #5 Si es veritat ho porten clar
    (13/12/17 11:24)

    Aquests que volen destruir Andorra també s'han infiltrat aquí? Si això és cert i sa sap no els votarà ningú.

    Respondre
  • #4 massanenc
    (13/12/17 10:19)

    Estic d'acord en que l'article és un bon anàlisi i que el millor és lo de seguir els diners. Juas Juas juas

    Respondre
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts