Paraula i vida

Un rei, pastor i jutge

Déu regna preocupant-se de cadascun de nosaltres

Creat:

Actualitzat:

Moltes pàgines de la Sagrada Escriptura descriuen, utilitzant una varietat de llenguatges i gèneres literaris ben diversos, la grandesa, l’omnipotència i la glòria de Déu. Però cap d’aquestes pàgines ha estat escollida per ser llegida en la celebració litúrgica d’aquest diumenge en la Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist rei de tot el món.

Havent arribat al darrer diumenge de l’any litúrgic semblaria que s’hi escaurien bé uns textos que subratllessin tot el poder que es desprèn de la majestuositat de Déu. En canvi, les lectures d’avui presenten la reialesa de Déu no des de la força i el poder sinó des de la imatge d’un Déu que, des de l’amor, regeix i judica la vida de cadascun de nosaltres i del nostre món. La lectura del llibre del profeta Ezequiel i el salm 22 es refereixen a la reialesa de Déu tot servint-se de la imatge del bon pastor. Déu és com un bon pastor que té cura de totes les seves ovelles. Déu regna preocupant-se de cadascun de nosaltres, ens guia, ens alimenta, ens protegeix, ens guareix les ferides.

Fins i tot, l’Evangeli que narra la vinguda del Rei de l’Univers a la fi dels temps ens descriu un rei que ens jutjarà per l’amor que haurem tingut envers els altres. És la coneguda imatge del judici final recollida en el capítol 25 de Sant Mateu quan, a la fi dels temps, el Fill de l’home judicarà els pobles. Del que demanarà comptes serà de l’amor traduït en fets concrets com ens ho recorden les obres de misericòrdia.

Aquesta imatge del jutge, però, és molt particular perquè és un rei que s’identifica amb els més pobres i necessitats. Ho diu el Senyor: “Tot allò que fèieu a cadascun d’aquests germans meus, per petit que fos, m’ho fèieu a mi.” Aquesta afirmació de Jesucrist ens escurça les distàncies entre Déu i nosaltres. Qualsevol altra pàgina bíblica que remarqués el poder de Déu acabaria contraposant la seva força amb la nostra petitesa i ens faria sentir un Déu allunyat de nosaltres i del nostre món. Però aquest ense­nyament de Jesucrist ens ha de fer més conscients d’un Déu que ens acompanya i ens permet estimar-lo tot estimant els altres, fent créixer així, entre nosaltres, aquest Regne de justícia, d’amor i de pau.

tracking