Creat:

Actualitzat:

Traguem la moral. Fora “traïdors”, fora “valents”, fora “covards”. Traguem, també, els càlculs electorals. Els partits, de fet. Traguem la retòrica. Res d’atacar els altres, res de convèncer els nostres. I res –sobretot– de contaminar el debat amb menyspreu o mentides. Traguem, doncs, els discursos grandiloqüents dels líders. Traguem els líders. I les elits. Traguem el nacionalisme. Fora banderes, fora himnes, fora la indissoluble unitat de res, fora els pobles. Traguem també la història: la més llunyana i la més recent. Ja recordarem quan toqui, però en el punt actual ens fa més nosa que servei a l’hora d’encarar el futur. Traguem la policia. Traguem les porres i les pilotes de goma. Traguem els fiscals, els jutges, els magistrats i els advocats. Prou de judicialitzar la política. Prou de polititzar la justícia. I traguem, sobretot, la violència i la repressió. Traguem els interlocutors de les cel·les on mai haurien d’haver entrat. Traguem-los de la presó i, després, traguem-los de l’escenari. Traguem l’escenari europeu i el mundial. I el català. I l’espanyol. I el mediàtic. I les xarxes. Traguem-ho tot.

Traguem-ho tot i gaudim una estona del silenci.

Traguem-ho tot i equipem-nos únicament d’allò imprescindible: el problema, les persones que l’han de resoldre i el marc en què s’han de moure. Traguem-ho tot i deixem sols els catalans amb el seu problema i amb un marc democràtic ampli per resoldre’l. Si ho necessiten, que s’equipin amb alguns –pocs– experts externs en participació ciutadana, en estudis d’opinió i en mediació, que els ajudin a canalitzar la resolució del problema. I res més. Traguem-ho tot i deixem-los amb les preguntes bàsiques: què voleu els uns? Què voleu els altres? Quins escenaris intermedis considereu? De quins suports gaudeixen les diferents opcions? Com podem fer que l’opció guanyadora sigui el màxim de còmoda per a aquells que no la volien? I poca cosa més. Back to basics.

Fa una setmana, confiava que un sacseig del tauler –la DUI– seria una bona sortida per tornar a encarar el problema des d’una nova perspectiva. Naïf, com sempre. Aquest tauler només serà útil quan s’atreveixin a trencar-lo.

tracking