Creat:

Actualitzat:

Ja ho va dir Stevie Wonder als vuitanta amb la mítica frase: “Si bebes no conduzcas.”

No és una bona combinació, l’alcohol i la conducció. De fet, aquesta columna podria ser molt extensa en relació amb els efectes negatius d’un consum excessiu d’alcohol, però no és la finalitat d’avui.

No es tracta per tant de fer un al·legat abstemi, sinó d’intentar mostrar les greus conseqüències de conduir sota els efectes de les begudes amb graduació etílica que prenem.

En aplicació de l’article 124 de la Llei del Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,2 g/l de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l en la resta de conductors. Les sancions en aquest punt poden ser la suspensió del permís de conduir durant un mes i la sanció econòmica imposada pel cos de policia que pot anar dels 150,25 als 300,51 euros.

Pel que fa a la responsabilitat penal, el Codi Penal fixa les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals, i en conseqüència constitueix delicte conduir amb aquesta taxa d’alcohol. No es tracta que ens retirin el carnet (que sembla ser l’únic que ens importa), sinó que tenim a les nostres mans el poder d’enfonsar la nostra vida i la dels altres.

Si agafem un cotxe amb una taxa d’alcoholèmia no permesa o sota els efectes d’altres drogues, tot i que pensem que anem bé, no disposem del cent per cent dels nostres sentits i, per tant, és fàcil tenir un accident. Fer-nos molt mal, fer molt mal a un altre, i en aquest cas sí, en aquest cas sí que el dany és irreversible, ja que moltes vegades és la mort. Reflexionem... com canviaria la nostra vida o la de les persones que ens envolten si després d’una nit en la qual conduint després de beure alcohol mor algun ocupant del nostre cotxe o del cotxe amb el qual tenim un accident? Realment val la pena assumir aquest risc?

tracking