Foc i lloc

Decisions que sí que afecten

El nou model de transferències tindrà repercussions per a molts ciutadans

Creat:

Actualitzat:

Els qui som usuaris del centre esportiu dels Serradells vam veure com, a inici d’any, la quota que paguem per utilitzar aquestes instal·lacions se’ns apujava de forma important. Entre un 10% i un 25% en funció de l’abonament. Encara més fort va ser l’increment de les tarifes als aparcaments de la parròquia: fins a un 56%, al mateix temps que altres serveis, com ara l’aigua, les escoles bressol o les ludoteques passaven a ser més cars.

A Escaldes-Engordany, els ciutadans també van veure com el comú prenia una decisió que perjudicava les seves butxaques. Va augmentar l’impost de propietat, especialment el que afectava aquells habitatges de menys de 100 metres quadrats.

És a dir, parlem de dos comuns que van decidir demanar un major esforç als seus habitants per poder assegurar els recursos necessaris per oferir els serveis públics que tota corporació ha de garantir. Els ciutadans, per tant, van haver de sacrificar-se assumint aquestes pujades de tarifes o d’impostos.

Avui, el Consell General debatrà –i tret de gran sorpresa aprovarà– la nova llei de transferències comunals. Es tracta d’un text de cabdal importància que afectarà directament els nostres ciutadans, per molt que, pot ser, alguns d’ells no li prestin l’atenció que realment mereix. Cert, pot semblar feixuc d’entendre i de seguir però això no vol dir que no pugui afectar-los directament.

El model de transferències que es posarà a debat i que vol impulsar DA, presumiblement amb el suport incondicional i encara no justificat del grup liberal, castiga especialment tres parròquies: Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes. A la primera, els seus actuals dirigents ja han advertit que el sistema de repartiment pot posar en perill la seva situació financera, ja per si mateixa delicada. Les altres també veuran com seguiran rebent del Govern menys diners dels que, atenent els serveis que han d’oferir i els seus destinataris potencials, necessiten.

Conseqüència? Hauran de tornar a demanar més esforç als seus ciutadans, en forma de pujades de tarifes o fiscals. En canvi, a altres parròquies es continuarà sense demanar el mateix esforç a la població gràcies a un model de transferències injust. Veuen com sí que els afecta?

tracking